Radar · Morgonkollen

Upp till skolan om barn ska vara hemma

Folkhälsomyndigheten har svängt i frågan om ogiltig frånvaro för att vara hemma.

Sportlovsveckan är över på många håll i landet och frågorna kring skolbarn som semestrat i områden smittade av coronaviruset är många. Enligt Folkhälsomyndigheten ska barn som inte uppvisar några symptom gå till skolan snarare än att stanna hemma i 14 dagar eftersom det är osannolikt att friska barn orsakar smittspridning.

– Det är inte rationellt att rekommendera att barnen ska vara hemma, sade Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell till TT under söndagen.

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten fått kritik efter att man i en skrivelse uppgett att barn som hålls hemma utan att vara sjuka riskerar ogiltig frånvaro.

Myndigheten har nu uppdaterat informationen till att det är skolornas huvudman, kommunen eller styrelsen för fristående skolor, som är har arbetsmiljöansvar och arbetsgivaransvar – och därmed är ansvariga för om barnen ska vara hemma eller inte, rapporterar Ekot.

– Vi ser över för att det ska vara tydligt och inte handla om en bestraffning, sade Tegmark Wisell till Ekot om ändringen.