Radar · Politik

Starka reaktioner mot SD:s förslag att straffa ”partiska” journalister

Linus Bylund (SD) vill straffa partiska journalister.

Linus Bylund, Sverigedemokraternas nytillträdde representant i Förvaltningsstiftelsen för de svenska public service-bolagen har fått hård kritik för förslaget om att straffa enskilda journalister.

Det var i en intervju med tidningen Fokus som Linus Bylund sa att han vill att enskilda public service-journalister ska kunna straffas för partiskhet, ”personaliserad repressaliemöjlighet för Granskningsnämnden”.

Kulturminister Amanda Lind (MP) kallar förslaget en ”attack mot den fria journalistiken”.

– Politiken ska inte ställa andra krav på journalister för att man verkar inom public service, säger hon till Expressen.

Ordförande i Förvaltningsstiftelsen, Helena Stålnert, säger till SVT:s Kulturnytt att stiftelsen inte är en plattform för politiska utspel av något slag.

– Det är viktigt att vi kan ha det förtroendefulla samarbetet och inte diskuterar det offentligt, säger Helena Stålnert till Kulturnytt.

Det strider inte bara mot arbetsrätten utan mot våra demokratiska grundprinciper och mot yttrandefriheten.

Även från fackligt håll är kritiken hård. Susanne Lundberg, chef för arbetsrättsenheten på LO-TCO Rättskydd, anser att SD:s förslag strider mot arbetsrätten och grundlagen.

– Nej. Det finns ingen arbetsrättslig grund för att göra någonting sådant. Det strider inte bara mot arbetsrätten utan mot våra demokratiska grundprinciper och mot yttrandefriheten, säger Susanne Lundberg, till Journalisten.

Den 10 mars inleder Konstitutionsutskottet en beredning av 24 motioner som berör mediefrågor, tryck- och yttrandefrihet. Sex av de elva motioner som handlar om public service står Sverigedemokrater bakom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV