Radar · Morgonkollen

Rysk varning för turkiska flygningar i Syrien

Rök stiger från staden Saraqib i den syriska provinsen Idlib efter strider på torsdagen.

Alla farkoster som kränker syriskt luftrum kommer att skjutas ned, meddelar Damaskus efter flera turkiska drönarattacker i nordvästra Syrien. Beskedet kommer sedan två syriska stridsplan skjutits ned. Säkerheten kan inte längre garanteras för turkiskt flyg över Syrien, varnar Ryssland.

Turkiskt stridsflyg sköt ned de syriska planen i Idlibrovinsen i norra Syrien, uppger den syriska militären. Piloterna klarade sig oskadda efter att ha landat med fallskärm, enligt statliga nyhetsbyrån Sana.

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) rör det sig om stridsflygplan av typen Suchoj SU-24, som sannolikt beskjutits av turkiska F-16-plan.

Sana uppger samma dag att tre turkiska drönare skjutits ned i regionen, bland annat över staden Saraqib. Ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar med hänvisning till en obekräftad syrisk militärkälla att sex drönare skjuts ned.

Turkiska drönarattacker har genomförts i Idlib- och Aleppoprovinsen de senaste dagarna, bland annat mot militärflygplatser.

"Måste skjutas ned"

Den syriska regeringen varnar Turkiet för att flyga över Syrien, och har beslutat att luftrummet i Idlibprovinsen stängs.

– Alla flygfarkoster som kränker vårt luftrum kommer att betraktas som fientliga och måste skjutas ned, säger en militärkälla till Sana.

Även Ryssland, som står på regimens sida i kriget mot jihadister och andra rebellgrupper, varnar Turkiet för att flyga över Syrien.

– Under dessa omständigheter kan ledningen av Rysslands militära kontingent (i Syrien) inte garantera säkerheten för turkiska flygningar i syriskt luftrum, säger konteramiral Oleg Zjuravlev till statliga nyhetsbyrån Tass.

Hämndattacker

I slutet av förra året inledde den syriska regimen, med stöd av Ryssland, en ny offensiv i nordvästra Syrien som utgör ett av landets få kvarvarande rebellfästen. Turkiet svarade med att skicka flera tusen soldater samt militär utrustning till Syrien för att understödja rebellerna.

Situationen har trappats upp sedan i torsdags då 33 turkiska soldater dödades i ett luftangrepp i Idlibprovinsen. Ytterligare en soldat avled senare på sjukhus av sina skador.

Turkiet har svarat med en serie vedergällningsattacker, som enligt SOHR hittills krävt minst nära 100 syriska soldaters liv.