Radar · Miljö

Östersjöns tumlare akut hotade

Östersjöns tumlare går en osäker framtid till mötes.

Tumlarna i Östersjön klassas nu som akut hotade. Fisknät utgör en dödsfälla och nu har frågan lyfts i EU-kommissionen.

Tumlaren är en av de minsta tandvalarna och är sedan 2015 rödlistad som sårbar i Artdatabanken. I Sverige förekommer arten i Östersjön, Bälthavet och Skagerrak och läget för just populationen i Östersjön bedöms vara akut, med endast 500 kvarvarande individer. Det gör att Artdatabanken kommer att uppgradera den till akut hotad, skriver Natursidan.

En risk för tumlaren är att den drunknar efter att ha fastnat i fisknät, något som nyligen uppmärksammades av Virginijus Sinkevičius, Litauens EU-kommissionär med ansvar för miljö, hav och fiske. I ett brev till Näringsdepartementet skriver han att frågan “påverkar allt europeiskt fiske och alla europeiska hav i mer eller mindre utsträckning”, rapporterar SVT Blekinge.

– Det är ett allvarligt hot mot dessa viktiga delar av vår marina biologiska mångfald och att hantera den kräver brådskande åtgärder.

Även från Naturhistoriska riksmuseets sida ser man allvarligt på tumlarnas status.

– Med Östersjötumlaren är det inte bra alls. Den är akut hotad, vilket betyder att det är stor risk att den kommer att dö ut om vi inte ändrar situationen, säger Julia Carlström, forskare på museet till P4 Kristianstad.

Ändrade fiskemetoder och minskade miljögifter är åtgärder som skulle kunna förbättra livsmöjligheterna för tumlaren.

Fakta tumlare

Tumlare är en familj i ordningen tandvalar. En vuxen tumlare blir vanligen mellan 140 och 170 centimeter lång och väger 40 till 57 kilo. 
Till skillnad från delfiner är tumlarens nos trubbig, tänderna är små och spadformade istället för koniska och spetsiga. Till havs känns de igen på den triangulära ryggfenan och på den nätta storleken.
Fram till mitten av 1900-talet bedrevs en omfattande jakt på tumlare i Östersjön och i närliggande hav. Den historiska jakten i kombination med hårda isvintrar anses vara orsaken till den stora tillbakagången av tumlare i Östersjön.
Tumlaren är i svenska vatten fridlyst sedan 1973. 
Källor: Havs- och vattenmyndigheten, Wikipedia