Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter. En grupp amerikanska forskare har för första gången lyckats kartlägga utsläpp av fossil koldioxid. Koldioxid är en osynlig gas, och på molekylnivå finns ingen skillnad beroende på om koldioxiden har fossilt ursprung eller ingår i det naturliga kretsloppet mellan växter och andra organismer.
Skurups kommun inför tiggeriförbud efter ett beslut från kommunfullmäktige på måndagskvällen.
President Donald Trump hotar med  att kalla in militären för att möta våldsamma protester i städer i USA. Polisen har samtidigt använt tårgas och skjutit gummiklädda kulor mot fredliga demonstranter i närheten av Vita huset, rapporterar amerikanska medier.
 

"Jag har insett att alla vill ha det de inte har. Men i slutändan är det de du har på insidan mycket mer vackert än vad du har på utsidan." – Selena Gomez (född 1992), amerikansk skådespelerska och sångerska.

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag är det Italiens nationaldag. Det är en helgdag som firas med pompa och ståt – landet blev en demokrati den 2 juni år 1946. En folkomröstning hade då genomförts för att avgöra vilket styrelseskick italienarna skulle ha efter andra världskriget. Monarkin blev republik och parlamentet valdes samma dag.
I dag är det också Ångans dag.

DET HÄNDE DÅ

För 45 år sedan, 1975, påträffades rika oljefyndigheter i Nordsjön, utanför den norska kusten. Sedan dess har Norge blivit ett av världens rikaste länder.

För 145 år sedan, 1875, var uppfinnaren och dövläraren Alexander Graham Bell klar med sin telefonkonstruktion och blev sedan den som först fick patent. Bell ville göra ljud synliga för döva och experimenterade med elektromekanik, kombinerat med kunskaperna om tal- och hörselorganen. På köpet kom telefonen. Förmögenheten som Bell fick användes för att stödja dövforskning.

Användning av kondomer och andra preventivmedel kunde leda till ”djuriskt och osedligt leverne”. Det var ett av argumenten då riksdagen för 110 år sedan, 1910, stiftade en lag som förbjöd information om preventivmedel. Den som bröt mot förbudet kunde dömas till flera års fängelse. Det dröjde till 1938 innan lagen försvann.

11… 

… personer förolyckades för 40 år sedan, 1980, då två tåg kolliderade med varandra vid Hinsnoret mellan Falun och Borlänge.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV