Glöd · Debatt

”Jag kan inte heller andas”

George Floyds ansikte tittar ut från plakat i demonstrationer i hela USA.

Se och förstå förtryck kan alla göra. Ingen kan förneka att det var ren rasism som tog George Floyds liv. Därför behöver även den som inte är utsatt för rasism ta ställning.

Lördagen försvann i tårar. Tittade på den film som visar hela de dryga åtta minuter då George Floyds liv lämnar hans kropp. Följde nattens livesändningar från privatpersoner på Facebook, lokala tv-stationer och CNN över dom våldsamma protester som utspelade sig i Minneapolis, Atlanta, Dallas. 

I skrivande stund har 589 000 inlägg gjorts på Instagram under hashtagen I can’t breathe. Och jag funderade på om jag som vit, kunde dela för att visa min solidaritet. Ser försiktiga inlägg från vita amerikaner som säger att dom annars inte uttalar sig i politiska frågor, att dom inte vet hur det är att leva under förtryck. men kan inte vara tysta denna gång. Ber nästan lite om ursäkt för att dom lägger sig i.
Men inget har någonsin förändrats av att någon ber om ursäkt.

Idén om att man måste förstå känslan, veta hur det är att vara utsatt är inte ett måste för att få ta ställning mot förtryck. Det är en missuppfattning. Det omöjliggör solidaritet och att frågan får stöd i hela samhället. Argumentet använts mot dom som förnekar rasism, inte dom som tar ställning mot.

Skriver under den namninsamling från National association for the advancement of colored people som Beyoncé uppmanar till. Går med i gruppen Justice for George Floyd på Facebook. Medlemmarna är från Brasilien, Japan, Nigeria, Frankrike och flera andra länder. Blir förvånad då jag hittar till Oprah Winfreys kommentarer. Hon verkar inte förstå att George Floyds död blivit en nyhet världen över då hon pratar till sitt globala flöde. Säger att dom kanske inte vet vad som hänt i USA men att hon är förkrossad över veckans händelser.

Men det handlar inte om nationalitet för att förstå. Det handlar inte om hudfärg heller. För att se George Floyd dö gav mig känslan av att inte heller kunna andas. Kan inte heller andas, i en värld där min hudfärg anses göra mig överlägsen andra. Kan inte heller andas, i en värld där jag har rättigheter som andra inte har. Kan inte heller andas, i en värld där de som tvingar andra att upprätthålla samhällskontraktet själva bryter mot det. 

Trots att folk är rädda för att ta ställning på sina sociala plattformar så gör dom det ändå. Och vita amerikaner är också ute och protesterar. Äntligen. Polismannens sjuka rasism kan alla se. Hela världen ser.   

Så jag säger ditt namn, George Floyd. Jag säger ditt namn. Rest in power. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV