Radar · Nyheter

Iransk forskare uppges ha släppts i USA

Irans utrikesminister Javad Zarif.

En iransk professor som suttit fängslad i USA har släppts och sitter på ett flygplan på väg till Iran, uppger landets utrikesminister Javad Zarif.

”Goda nyheter. Doktor Sirous Asgari befinner sig i luften på ett flyg tillbaka till Iran. Gratulationer till hans fru och familj”, skriver Zarif i ett inlägg på Instagram.

Han uppmanade i mars Washington att släppa Asgari som han beskrev som en av flera iranska forskare som tagits som ”gisslan” av USA.

Asgari anklagades 2016 i en amerikansk domstol för att, i strid med USA:s sanktioner mot Iran, ha kommit över yrkeshemligheter under ett akademiskt besök i Ohio. Men den 59-årige forskaren vid Sharif-universitetet i Teheran friades senare från anklagelserna.

I en intervju med brittiska The Guardian i mars sade Asgari att USA vägrade låta honom återvända till Iran trots frikännandet. I maj meddelade dock amerikanska myndigheter att Asgari, som testades positivit för coronavirus i april, väntades bli deporterad så fort han fått godkännande från läkare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV