Startsida - Nyheter

Radar · Migration

15 miljoner riskerar corona i krigsdrabbade Jemen

Gravplats utanför staden Aden i södra Jemen.

I det krigsdrabbade Jemen med halverad sjukvårdskapacitet riskerar 42 000 människor att avlida och över hälften av landets 28 miljoner invånare kan komma att smittas.

Flera års konflikt har gjort att hälften av Jemens sjukvårdskapacitet har gått om intet, rapporterar Internationella organisationen för migration, IOM. I landet beräknades 80 procent av befolkningen vara i behov av humanitär hjälp redan innan coronapandemin. Kapacitet att testa befolkningen på över 28 miljoner människor är mycket begränsad. Den mångåriga internationella konflikten har gjort att landets sjukvårdskapacitet är hälften av vad den brukade vara.

Redan i början av året började coronaviruset att spridas i landet, men de första fallen kunde bekräftas först i april, enligt IOM. Smittspridningen antas därför ha varit stor inom landet. Det under pandemin populära budskapet om att stanna hemma är inte heller genomförbart för de som på grund av konflikten tvingats lämna sina hem och lever som internflyktingar eller i tillfälliga bosättningar.

Transitland trots krig och corona

Coronaviruset kan göra att de samhällsviktiga system som redan går på knäna i landet kollapsar. Svälten är utbredd och fattigdomen likaså. Och trots att Jemen är drabbat av krig och konflikt är det också ett transitland för personer på flykt från och via Afrikas horn, påpekar IOM. Unga män från Etiopien är de som oftast kommer den här vägen.

Havet mellan Afrikas horn till Jemen, Adenviken, är det av flyktingar mest trafikerade havet i världen just nu. Fler tar denna väg än över Medelhavet från Nordafrika till Europa. De som flyr via Jemen har ofta som mål att bli gästarbetare i rikare gulfstater som Saudiarabien eller Förenade Arabemiraten, men rapporter om våld och grymma smugglare längs vägen förekommer. Syre har tidigare rapporterat om det. CNN har också skrivit om flyktvägen via Jemen och menar att det är ”den dödliga migrationsrutten som världen ignorerar”.

Under 2019 reste 138 000 flyktingar via Jemen. Det betyder att långt över 300 flyktingar dagligen kan anlända till en krigszon. Trots pandemin och humanitära organisationers tillbakadragande har antalet som anländer inte påverkats nämnvärt, skriver IOM.

Redan ansträngd situation

FN hade redan innan coronaviruset spred sig tvingats skära ner på sina insatser i Jemen på grund av  att man saknade resurser, rapporterar Al Jazeera. 75 procent av FN:s arbete har antingen pausats helt eller skalats ned på. FN:s World food programme, Världslivsmedelsprogrammet, har dragit ned på sina ransoner i 189 av 369 sjukhus i landet.

USA skar tidigare i år ned på sitt ekonomiska stöd till landet med hänvisning till huthirebellerna som kontrollerar huvudstaden Sanaa, och strider mot den saudiledda koalitionen. Saudiarabien har också sagt att de ska ge 25 miljoner dollar till Jemen för att bekämpa viruset. Samtidigt vittnar FN-personal om att situationen i landet är på bristningsgränsen:

– Det är nästan omöjligt att se en familj i ansiktet, att titta dem i ögonen och säga att ”jag är ledsen men jag måste skära ned på maten du behöver för att överleva med hälften”, säger Lise Grande, FN:s koordinator i Jemen, enligt Al Jazeera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV