Radar · Djurrätt

Vardag hemma hos fjällrävar sänds direkt

Den ena fjällräven som kan följas i direktsändning är av varianten blåräv, som är helt brun på sommaren och ljust blågrå på vintern.

Få har haft förmånen att se fjällrävar i det fria. Men de närmaste veckorna kan alla som vill följa två fjällrävar, och förhoppningsvis deras valpar, i direktsändning från en lya i Jämtland.

Det är Världsnaturfonden (WWF) som står bakom pilotsatsningen att via livekameror fånga upp allt som sker i vardagen hemma hos en fjällrävsfamilj. Sändningen kan följas på WWF:s hemsida.

Så vad är det tittarna kan bespetsa sig på?

– Vi vet att det finns två fjällrävar vid lyan, en blå och en vitbrun. Vi såg dem på håll och hörde dem skälla samma natt som vi monterade upp kamerorna. Förhoppningsvis har de en kull valpar, vilket kommer att visa sig inom de närmaste veckorna, säger Sandra Jönsson, fjällrävsexpert vid WWF.

Nyrenoverat

Fjällrävsparet har den senaste tiden lagt ned möda på att fixa lyan.

– Vi såg att ingångarna var nyrenoverade. Vi kallar det renovering när de gräver ut nya ingångar eller större ingångar, vilket syns i form av uppkastad ny sand, säger Sandra Jönsson.

Men, tyvärr, det blir inga inomhusbilder.

– De nyfikna fjällrävarna hade genast plockat isär kameran. Men jag tänker ofta på hur spännande det måste vara att få se hur det ser ut därinne.

Syftet med webbsändningen är att öka kunskapen om arten och förståelsen för dess tuffa situation. Enligt Sandra Jönsson är det omöjligt att inte fatta tycke för fjällräven. Hon beskriver sitt första möte med djuret som oförglömligt.

– Det var under en inventering i Vindelfjällen, högt uppe på kalfjället. Det var en blå fjällräv, i full färd med att byta från vinter- till sommarpäls så den var tufsig. Trots att den var så liten – en fjällräv väger som en fullvuxen katt – hade den så mycket attityd, personlighet och kraft.

De båda fjällrävarna i Jämtlandsfjällen har inte en aning, men snart kan de följas på webben dygnet runt
De båda fjällrävarna i Jämtlandsfjällen har inte en aning, men snart kan de följas på webben dygnet runt. Foto: Helenah Swedberg/WWF

Får extra mat

Men arten är under stort hot. Under många år har den skandinaviska fjällrävsstammen varit på randen till utrotning och det är endast tack vara olika räddningsinsatser som den överlevt.

Det handlar främst om stödutfodring och i Norge om uppfödning av fjällrävar som sedan släpps ut.

Innan arten blev fridlyst jagades fjällräven eftersom dess sällsynt varma päls var så eftertraktad. Nu finns andra hot.

– Ett av fjällrävens stora problem klimatförändringarna och brist på mat, främst fjällämlar. En av de viktigaste åtgärderna i Sverige är därför att ge extra mat vid foderstationer nära en fjällrävslya, säger Sandra Jönsson.

Den ena av två fjällrävar som kan följas via WWF:s livesändning
Den ena av två fjällrävar som kan följas via WWF:s livesändning. Bilden är tagen nyligen och som synes är det fortfarande en hel del snö kvar på fjället. Den vintervita pälsen har skiftat till gråbrun. Foto: Helenah Swedberg/WWF

Tre veckors sändning

Med klimatförändringen har rödräven brett ut sig och finns nu ovan trädgränsen, där fjällräven alltid hållit till.

– Därför kan privatpersoner bidra till att skydda fjällräven genom att inte lämna matrester och skräp på fjället. Det gynnar rödrävarna som är dubbelt så stora som fjällrävarna, och som kan smitta fjällrävarna med skabb eller bita ihjäl dem och framför allt ta över fjällrävarnas hem, förklarar Sandra Jönsson.

Dygnet runt-sändningen pågår tre veckor framåt. Och WWF tar tacksamt emot intressanta iakttagelser.

– Vi kommer själva inte att kunna titta dygnet runt. Så ser man något intressant eller spännande så vill vi gärna ta del av det. Vi är jättenyfikna, säger Sandra Jönsson.