Intro

Välkommen till dagens Syre!

För bördigare mark och ett hållbart klimat. Kolinlagring är ingen nyhet för många eko-odlare men nu ska metoden också testas på bredare front. I ett pilotprojekt väljer 15 svenska lantbrukare bland olika sätt att lagra in kol i jorden. Det kan handla om att plantera klöver på mark som annars skulle legat bar, låta djur beta kortare tid på varje plats eller att begrava biokol direkt i marken. Hanna Westerlund reder ut begreppen i dagens Zoom.

På nyheterna skriver vi bland annat om hur Bulgarien lyckats vända den nedåtgående trenden för sin population av gamar. På många håll i världen har de minskat radikalt de senaste decennierna.

En annan art under stort hot är den svenska fjällräven. Det är endast tack vare olika räddningsinsatser som den klarat sig från utrotning. De närmaste veckorna kan alla göra en insats – genom att titta på en livesändning från en lya i Jämtland och rapportera om intressanta iakttagelser.

Den digitala Almedalsveckan rullar vidare för dig som saknar Syre-gården. I dag delar vi ett seminarium om klimatet och den viktiga ansvarsfrågan. Är det staten, företagen eller vi som enskilda individer som ska dra det största lasset?