Radar · Arbetskritik

Stort sug efter anställning utan uppgifter

En anställning med ograverade dagar lockar människor från hela världen.

Över 200 personer från hela världen som har sökt en evig löneanställning  utan arbetsuppgifter? Låter det som något ur en film? Det är det inte. Men varken jobbannonsen eller själva ”arbetet” finns förrän om fem år.

För drygt ett år sedan skrev Syre Stockholm en artikel om offentlig konst och då berättade vi om verket Evig anställning:

”I Göteborg kommer en person från år 2026 att få anställning på en tågstation för resten av livet. Med lön men utan arbetsuppgifter. Vad individen väljer att göra då ska tillsammans med kommentarer och reaktioner från publiken fylla konstverket Evig anställning med innehåll. ”

Och nu är det alltså redan över 200 personer från hela världen som söker ”jobbet” innan det ens har hunnit att komma ut en annons. Och den kommer först om fem år.

Tidigare frågade vi Mårten Castenfors, som ansvarade för de offentliga konstinköpen i Stockholms stad under tio år men nu är chef för konsthallen Liljevalchs, om det här verket var något för Stockholms offentliga konstliv. Han svarade:

– Nej, det är alldeles för coolt och smart. Det krävs en pedagogisk förklaring av verket. Alla behöver få en chans att förstå vad det handlar om. Det skulle ha passat mycket bättre på till exempel ett galleri. Där kan man se till att publiken blir införstådd med mekanismerna bakom.

Konstnärerna bakom Evig anställning, Goldin och Senneby, är inspirerade av den franske nationalekonomen Thomas Piketty som pekar på att investerat kapital växer snabbare än en löneökning, med större klassklyftor som resultat.

Verket har en budget på runt sex miljoner kronor. Med nuvarande investerings- och avkastningsprognos räcker pengarna i 120 år – till den anställdas lön på stationen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV