Radar · Inrikes

En meters avstånd mellan sällskap blir regel

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Från och med den 7 juli måste en meters avstånd hållas mellan olika sällskap på restauranger och kaféer, och det är nu upp till kommunerna att se till att det efterföljs.

Den nya föreskriften för serveringsställen ska minska smittspridningen av covid-19.

Den 1 juli tog kommunerna över ansvaret över tillsynskedjan när det gäller att se till att restauranger och kaféer håller sig till de regler som finns. Från och med lördag den 7 juli ska en meters avstånd hållas mellan varje sällskap på en servering. Inom ett sällskap är det var och ens ansvar att se till att hålla det avstånd som behövs, meddelar Bitte Bråstad, Folkhälsomyndighetens chefsjurist, vid onsdagens myndighetsgemensamma pressträff

– Det kommer vara kommuner som följer upp det här, säger hon.

Föreskrifterna som gäller från och med tisdag nästa vecka är ett komplement till lagändringen. Det slås fast att barer, caféer och restauranger har ett ansvar att vidta åtgärder och förhindra smittspridning.

Regionerna och länsstyrelserna ska fortsatt stötta kommunerna som nu tar över ansvaret. I och med lagändringen sköt regeringen till 75 miljoner kronor till kommunerna för arbetet med att kontrollera serveringsställen.

Färre allvarliga fall

Ytterligare 947 fall av bekräftad covid-19 har rapporterats in det senaste dygnet. Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 70 639.

– De som betraktas som allvarligare fall fortsätter att sjunka, de andra lindriga fallen ser vi ett abrupt nedåttapp på. Vi är osäkra på vad det beror på, kan vara att man tidigare klumprapporterat fall, vi analyserar vad det beror på, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Ansvarsfulla resor

Han säger att man nu ser att det lättar något för vården och upprepar de allmänna råd som gäller for att minska smittspridningen och vad som är viktigt att tänka på under sommaren.

Bland annat genom att resa ansvarsfullt, genom att undvika stadsbussar om det går och boka resor där man har en anvisad plats. Man bör även undvika större sociala sammanhang, understryker han.

– Man behöver inte knyta nya kontakter just den här sommaren. Det kan också hjälpa till att minska kontaktytan för den här smittan, säger Anders Wallensten.