Radar · Miljö

Bulgarisk ljusning för gåsgamen

Tack vare ett naturvårdsprojekt ser det ut att gå bättre för gåsgamen i Bulgarien.

Populationen av gamar har länge varit på nedgång världen över, men i Bulgarien ser trenden ut att brytas tack vare ett naturvårdsprojekt.

På många håll i världen har antalet gamar minskat radikalt de senaste decennierna. I Indien har nedgången varit hela 99 procent på 20 år och i Afrika har antalet minskat med upp till 80 procent på 30 år. I Nepal har det skett en minskning på 91 procent under 15 år, men där har trenden nyligen sett ut att kunna vända.

Så är också fallet i Rodopibergen i Bulgarien, skriver Natursidan. I år har det kläckts över 70 gåsgamar i området, efter att arten förmodats vara helt utrotad från landet på 70-talet. Krisen för Bulgariens gamar berodde på minskad tillgång på mat och livsmiljöer, samt jakt och förgiftning.

Efter att en koloni på 20 fåglar upptäcktes i den östra delen av Rodopibergen 1986 har fågelföreningen BSPB arbetat med att försöka återetablera gåsgamen i landet. Under senare år har BSPB startat ett projekt, LIFE Vultures, med andra organisationer för att upprätthålla gåsgamens existens i Bulgarien.

Projektets metoder går bland annat ut på att mata gamarna med slaktavfall och påkörda djur samt att försöka öka andelen naturliga byten. Man försöker också minska dödsorsaker som förgiftning, tjuvjakt och kollisioner med kraftledningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV