Radar · Migration

Två asylsökande begick självmord i norra Grekland

Protester mot situationen för flyktingar och asylsökande i Grekland.

Två asylsökande män har tagit livet av sig i norra Grekland. De var båda i 30-årsåldern och den ena mannen, som var från Afghanistan, var tvåbarnsfar. Människorättsorganisationer har vid ett flertal tillfällen varnat för hur asylsökandes mentala hälsa blir allt sämre i Grekland, som en följd av de dåliga förhållanden de tvingas leva under.

De båda självmorden inträffade under julhelgen, rapporterar Greek reporter. Den ena mannen var från Irak och den andra från Afghanistan. Det är inte bekräftat om de kände varandra eller om självmorden på något sätt var kopplande till varandra, men de bodde båda på ett hotell som gjorts om till bostad för flyktingar. 

Greek forum of refugees, som var bland de första med att rapportera om händelsen, beskriver nyheten som ”fruktansvärd” på Twitter.

Situationen både på de grekiska öarna och på fastlandet är väldigt svår för flyktingar och asylsökande. Asylprocesserna tar lång tid, lägren är överfulla och många upplever att de är fast. Människorättsorganisationer och medicinska organisationer har vid ett flertal tillfällen varnat för att situationen både på de grekiska öarna och fastlandet är omänskliga.

Human rights watch berättade i oktober i år om fler onödiga dödsfall, orsakade av de undermåliga levnadsförhållandena som människor tvingas leva under. En femårig pojke dog efter att han blivit påkörd av en bil utanför det ökända lägret Moria på Lesbos, och en kvinna dog efter att en brand bröt ut i samma läger. Polisen påstod att de boende ska ha orsakat branden – något som bland annat tillbakavisats av The Guardian som granskat och rapporterat om händelsen. Båda incidenterna inträffade i September. 

I november dog en nio månader gammal bebis av uttorkning i Moria, något som bekräftats av bland annat Läkare utan gränser.

The Guardian noterar även att dödsfall i lägret Moria ofta lämnar obesvarade frågor efter sig. I januari 2017 dog en syrier och en egyptier i samma tält, utan att någon dödsorsak har kunnat fastställas.

Den grekiska regeringen, med högerpartiet Ny demokrati i spetsen, har sagt att de ska flytta 20 000 flyktingar till fastlandet och ersätta de nuvarande lägren med nya. De nya lägren ska vara stängda och har redan innan de färdigställts kallats för fängelser.