Från optimist till pessimist. Miljöprofessor Johan Rockström har på kort tid tvingats byta ståndpunkt i klimatfrågan. Som en sista nödåtgärd uppmuntrar han nu till revolution.
Det är i sitt vinterprat i Sveriges Radios P1 som Johan Rockström väljer att ägna hela programmet åt klimatförändringarna.
– I dag är jag genuint orolig. Jag vet inte om vi kommer att klara det här. Jag kommer att bikta mig, strö vetenskapligt salt i såren, utlysa krig, uppmana till revolution och berätta vad som måste ske i världen de kommande tio åren, säger Johan Rockström, i början av programmet.
– Vi bränner mer olja, kol och naturgas än någonsin förut, precis när vi har lovat att sluta, säger han.
2020 – sanningens år för klimatet
I programmet kallar den 54-årige professorn och forskaren det nya året för sanningens år för klimatet.
– Planeten befinner sig i ett akutläge. Vad vi gör detta år och kommande en-två åren kommer troligtvis påverka livsförhållandena för alla framtida generationer. Det handlar om mina och dina barns och deras barns framtid, säger han.
– Ska vi ha en chans att klara det här måste de globala utsläppen böja i år, och sedan halveras till 2030, för att sedan halveras igen till 2040 och sedan nå noll 2050.
Johan Rockström pratar även om en rad platser på vår planet som har förändrats eller förstörts på grund av klimatförändringarna. Som ett exempel nämner han sensommarens begravningsceremonin för den isländska glaciären Okjökull, som har smält och krympt så snabbt att den i har förlorat sin status som glaciär.
– Det första officiella offret för den globala uppvärmningen. Det här sker vid en och en halv grads uppvärmning, den varmaste temperaturen på jorden sen vi lämnade den senaste istiden för 12 000 år sedan, säger Johan Rockström.
"Planetärt nödläge"
Som ett annat offer för klimatförändringarna nämner han även de tropiska korallreven.
– Det här är stor dramatik. 50 procent, ja du hörde rätt, hälften av världens största marina ekosystem, det stora barriärrevet i Australien, har redan gått förlorat.
– Fönstret för att undvika de stora katastroferna är fortfarande öppet, men bara på glänt. Därav ett planetärt nödläge, säger Johan Rockström.