Radar · Nyheter

Isländsk glaciär har krympt bort

Bilder på den isländska glaciären Okjökull 1986 och 2019.

Glaciären Okjökull finns inte mer. Den blev omkring 700 år.
Under söndagen samlades sörjande vid vulkanen Ok, där nu bara rester av den tidigare glaciären återstår.

Ett minnesmärke sattes upp igår för att uppmärksamma den försvunna glaciären. 

Minnesmärket av koppar, skrivet både på engelska och isländska av författaren Andri Snaer Magnason, bär rubriken Ett brev till samtiden.

– Minnesmärket som avtäcks är inte ett monument över de döda utan ett för de levande, säger forskaren Cymene Howe i ett pressmeddelande från Rice University.

– Med det här minnesmärket vill vi understryka att det är vårt, de levandes ansvar att gemensamt arbeta mot glaciärernas försvinnande och den pågående klimatförändringen. För Okglaciären är det redan för sent, säger Howe som tillsammans med Dominic Boyer gjorde filmen Not Ok år 2018. 

Förlorat sin status som glaciär

På minnesmärket står:
”Ok är den första isländska glaciären som förlorade sin status som glaciär”.
”Under de följande 200 åren förväntas alla våra glaciärer gå samma öde till mötes. Det här monumentet är en påminnelse om att vi vet vad som händer och vad vi måste göra”.
”Endast du vet ifall vi gjorde det.”

Under texten står ett tillägg: Ágúst 2019. 415ppm CO2. (Koldioxidhalten i atmosfären mäts i parts per miljon och 415 som uppmätts i år är den högsta uppmätta koncentrationen någonsin.)

– Du får ett annat tidsperspektiv när du skriver på koppar än på papper, sa författaren Andri Snaer Magnason till BBC i samband med cermonin.

– Du börjar tänka att någon faktiskt kommer att läsa det här om 300 år. Det här är en stor symboliskt händelse. Klimatförändringarna har inte en start och ett slut. Filosofin bakom det här minnesmärket är som en varningsskylt för att påminna oss om att det händer historiska saker – och att vi inte ska normalisera dem. 

Bara en isrest kvar

Själva definitionen av en glaciär är att den ska vara is i rörelse. Den ska röra på sig av sin egen tyngd. För det krävs att glaciären måste vara minst 40, 50 meter tjock. Nu finns bara en isrest kvar på toppen av vulkanen, så kallad dödis.

Okjökull dödförklarades redan 2014 av den isländska glaciologen Oddur Sigurðsson, som fotograferat Islands glaciärer sedan 50 år tillbaka. Han upptäckte 2003 att Okjökull började att smälta. 

– Slutligen såg jag att den blivit så låg att jag gick upp till den. Då märkte jag att glaciären inte rörde på sig – den var inte tillräckligt tjock för att överleva, berättar Oddur Sigurðsson för BBC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV