Radar · Djurrätt

Rapport: Veganburgare räddar 250 000 djur

En vegansk burgare från det amerikanska företaget Beyond meat.

En ny rapport slår fast att det är folk som vanligtvis äter kött som står för den största konsumtionen av vegetariska burgare i USA. Valet av plantbaserad snabbmat räddar årligen en kvarts miljon djur, menar World animal protection som står bakom rapporten.

Djurskyddsorganisationen World animal protection har, med hjälp av data från amerikanska restaurangkedjor som serverar vegetabiliska köttalternativ från märkerna Impossible foods och Beyond meat, tagit fram en ny rapport. Den visar att 140 000 grisar och 110 000 kor, sammanlagt en kvarts miljon djur, har räddats genom att människor valt att äta vegetabilisk snabbmat istället för kött.

World animal protection menar att den största delen av de som köper vegetarisk snabbmat är människor som vanligtvis äter kött, alltså inte vegetarianer och veganer.

”Fram till nyligen har X-faktorn varit att vi inte vet vem som äter dessa nya växtbaserade alternativ – till exempel, om bara vegetarianer köper Impossible whoppers så räddar vi egentligen inte några djur – men ny forskningsdata innebär att vi är säkra på att ungefär 90 procent av inköpen görs av personer som annars skulle ha köpt en motsvarande animalisk proteinprodukt”, skriver Ben Williamson från World animal protection US på organisationens hemsida. 

250 000 djur är enbart en promille av de 120 miljoner grisar och 30 miljoner nötdjur som slaktas varje år i USA. Men Ben Williamson anser ändå att det är värt att fira.

”Eftersom var och en av dessa siffror representerar ett djurliv som räddats; som har skonats från smärtsamma stympningar som klippning av tänder, svansklippning och kastrering, liksom ett liv i ett grymt system. Genom att konsumera mindre animaliskt kött kan vi frigöra resurser för att gå över till en högre välfärdsproduktion och förbättra livet för miljarder djur.”

I Sverige slaktades under 2018 drygt 2,6 miljoner grisar och 400 000 nötdjur.