Radar · Migration

Norsk kampanj för att utrikesministern ska åka till Lesbos

Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide måste åka till flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos, anser personerna bakom en facebook-kampanj som i skrivande stund fått stöd av över 1000 norrmän. Målet är att köpa en biljett till Søreide så hon själv kan se hur förhållandena är och erbjuda hjälp.

Situationen på de grekiska öarna är som Syre rapporterat om tidigare mer än ansträngd och flyktingar lever under omänskliga förhållanden. Bland de som stöttar kampanjen finns den norske skådespelaren Kristoffer Joner, som menar att man måste börja med att evakuera barnen. 

– Vi måste börja någonstans. Låt oss börja med att evakuera de som är helt oskyldiga. Vi måste göra något, säger Kristoffer Joner, som lagt ut en bild på facebook för att visa sitt stöd, till tidningen Varldens Gang.

Bakom kampanjen står konstnären och sjuksköterskan Marthe Christine Valle och psykolog Katrin Glatz Brubakk i december. Brubakk har själv varit i lägret och den senaste veckan har hon skickat flera e-postmeddelanden till utrikesministern, men utan att få något svar. Till Varldens Gang säger Marthe Christine Valle att det bästa sättet att få Norge att reagera är att få med sig utrikesministern:

– Barnen i lägret måste evakueras. Förhållandena är omänskliga. Vi har diskuterat mycket fram och tillbaka hur man får de norska myndigheterna att förstå allvaret och fann att den bästa idén är att utrikesministern ska gå med oss, säger hon.

Det har varit svårt att få EU-länder att hjälpa till och ta emot flyktingbarn från de grekiska öarna, något som EU-kommissionen tryckt på för. Grekland har sedan i somras sett fler ankomster till de egeiska öarna än sedan 2016. 42 000 människor är fast på öarna och under 2019 anlände 74,348 flyktingar till Grekland totalt, varav 59,457 via havet från Turkiet till öarna.