Radar · Politik

Gröna och kristdemokrater bildar regering i Österrike

Werner Kogler, partiledare för De gröna, säger att man kommit överens med ÖVP om att regera tillsammans.

De gröna bildar regering i Österrike med Konservativa partiet ÖVP. Det blev klart på onsdagskvällen, enligt talespersoner för de båda partierna. Därmed kan ÖVP:s ledare Sebastian Kurz fortsätta som förbundskansler.

Österrikes konservativa regering föll efter den så kallade Ibizaskandalen, men partiet gjorde ett bra nyval i september. Förhandlingarna har dragit ut på tiden, men nu har man alltså nått en uppgörelse som gör att De gröna för första gången någonsin hamnar i regeringsställning. De gröna väntas få fyra ministerposter, enligt AP.

Koalitionen har kallats ”turkosgrön” i Österrike på grund av partifärgerna.
De gröna fick 13,9 procent av rösterna i nyvalet i september, deras bästa resultat någonsin. Miljöfrågan ersatte invandring som den stora frågan i valrörelsen. Därmed sitter det nu  gröna partier i fem europeiska länder. Förutom Österrike även i Tyskland, Sverige, Finland, Litauen och Luxemburg.

Ibizaskandalen

Österrike gick  till nyval i höstas på grund av en djup regeringskris på grund av skandaler som skakade det högerpopulistiska regeringspartiet FPÖ. Där ett filmklipp med den dåvarande FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache läckte ut. Filmklippet visade när Strache festade på Ibiza med en kvinna han trodde var släkt med en rysk oligark, och erbjöd henne offentliga kontrakt i utbyte mot hjälp i en valrörelse.

I nyvalet i september tappade FPÖ ungefär tio procentenheter, medan ÖVP fick 37,5 procent av rösterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV