Radar · Politik

Gröna och kristdemokrater bildar regering i Österrike

Werner Kogler, partiledare för De gröna, säger att man kommit överens med ÖVP om att regera tillsammans.

De gröna bildar regering i Österrike med Konservativa partiet ÖVP. Det blev klart på onsdagskvällen, enligt talespersoner för de båda partierna. Därmed kan ÖVP:s ledare Sebastian Kurz fortsätta som förbundskansler.

Österrikes konservativa regering föll efter den så kallade Ibizaskandalen, men partiet gjorde ett bra nyval i september. Förhandlingarna har dragit ut på tiden, men nu har man alltså nått en uppgörelse som gör att De gröna för första gången någonsin hamnar i regeringsställning. De gröna väntas få fyra ministerposter, enligt AP.

Koalitionen har kallats ”turkosgrön” i Österrike på grund av partifärgerna.
De gröna fick 13,9 procent av rösterna i nyvalet i september, deras bästa resultat någonsin. Miljöfrågan ersatte invandring som den stora frågan i valrörelsen. Därmed sitter det nu  gröna partier i fem europeiska länder. Förutom Österrike även i Tyskland, Sverige, Finland, Litauen och Luxemburg.

Ibizaskandalen

Österrike gick  till nyval i höstas på grund av en djup regeringskris på grund av skandaler som skakade det högerpopulistiska regeringspartiet FPÖ. Där ett filmklipp med den dåvarande FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache läckte ut. Filmklippet visade när Strache festade på Ibiza med en kvinna han trodde var släkt med en rysk oligark, och erbjöd henne offentliga kontrakt i utbyte mot hjälp i en valrörelse.

I nyvalet i september tappade FPÖ ungefär tio procentenheter, medan ÖVP fick 37,5 procent av rösterna.