Radar · Politik

Finlands statsminister öppnar för fyradagarsvecka eller sextimmarsdag

Sanna Marin sitter ordförande för sitt första regeringsmöte i Helsingfors den 10 december 2019.

Ett av målen för Finlands nya statsminister är att förkorta arbetsveckan till fyra dagar eller arbetsdagen till sex timmar.

Finlands nya statsminister Sanna Marin leder en mittenvänsterkoalition med Socialdemokraterna, Centern, De gröna, Liberala svenska folkpartiet och Vänsterförbundet.

I samband med 120-årsjubileet för socialdemokratiska partiet i Åbo i fjol öppnade hon för ”mycket kortare arbetstid”.

– En fyra dagars arbetsvecka, en sex timmars arbetsdag. Varför kunde det inte vara nästa steg? Är åtta timmar verkligen den ultimata sanningen? Jag tror att människor förtjänar att ägna mer tid med sina familjer, nära och kära, hobbyer och andra aspekter av livet till exempel kultur. Detta kan vara nästa steg för oss i arbetslivet, sade hon då till Helsinki times.

I finska arbetslivet är åtta timmars arbete fem dagar i veckan normen.

Sanna Marin, 34 år, blev den yngsta sittande statsministern i världen när hon ersatte avgående Antti Rinne förra året.

Sanna Marin inledde sin politiska karriär i Tammerfors, där hon satt i stadsfullmäktige från 2013 till 2017. 2015 valdes hon in i riksdagen, 2017 blev hon första vice ordförande i det socialdemokratiska partiet och i somras utsågs hon till trafik- och kommunikationsminister i Rinnes regering.

Hon har profilerat sig i klimatfrågan och i sin nyårshälsning lyfte hon fram ambitionen att i Finland arbeta för att stävja klimatförändringen både lokalt och globalt.

– Klimatet känner inga statsgränser. Varje land måste dra sitt strå till stacken, säger hon.

Fotnot: Texten är uppdaterad med förtydligad rubrik och källhänvisning. I en tidigare version stod det att sextimmarsdag nu ska testas men i regeringsplanerna som lagts fram finns inget om det omnämnt.