Intro

Burgare och revolution

2015 sände Johan Rockström årets mest uppmärksammade Sommar i P1. Han underströk allvaret i klimatkrisen, men hyste stora förhoppningar om att vända utvecklingen. I sitt Vinter-prat, som nådde etern i går 1 januari hade den inflytelserika miljöforskaren tänkt om:

”I mitt sommar i P1 för fem år sedan var jag fortfarande optimistisk. Fönstret var fortfarande på vid gavel och planeten gav inte allt för stora skäl till katastrofal oro. Nu är det annorlunda. I dag är jag genuint orolig. Jag vet inte om vi kommer att klara det här.”

Hans lösningsförlag: revolution. Läs mer om det i Andreas Bjunérs text i dagens nummer.

För ett par år sedan fick Rockström frågan i Nyhetsmorgon om varför hans nya kokbok innehöll köttrecept, givet den klimatbelastning det innebär, och svarade att ”det handlar inte om att sluta äta kött, utan om att äta lagom med kött”. Någon minut tidigare hade han opåkallat känt sig tvungen att ”rätta till ett vanligt misstag som ofta görs, det handlar inte om att man ska gå och bli en militant vegan för att kunna vara hållbar och hälsosam när det gäller mat”.

Om den idag radikalare (?) professorn tänker om även när det gäller att svartmåla veganismen får tiden utvisa.

Är klimatbelastning inte skäl nog presenterar Hanna Gisslén 250 000 anledningar att välja vego i sin text om växtbaserad snabbmat. Smaklig spis!