Radar · Nyheter

Barn och äldre offer i massiva regn i Jakarta

En kvinna simmar mot högre land i Jakarta.

Flera personer har dött och tiotusentals har fått lämna sina hem efter att Indonesiens huvudstad Jakarta med omnejd drabbats av översvämningar och flera jordskred. Människor simmar, vadar och paddlar sig fram bland bråte och översvämmade bilar medan räddningsarbetare gör vad de kan för att hjälpa strandsatta.

Minst 23 personer har dött sedan Indonesien drabbades av kraftigt regn på nyårsafton, enligt landets katastrofmyndighet.

– Vi hoppas att siffran inte kommer att stiga, säger socialminister Juliari Peter Batubara, vid en pressträff på torsdagen.

Men tre personer saknas fortfarande i Lebak, en kommun sydväst om Jakarta, enligt myndigheterna där och den lokala polisen söker efter åtta personer som befaras saknade. President Joko Widodo varnar också för att nya regn väntas inom kort.

Drygt 30 000 människor har evakuerats till provisoriska skyddsläger.

"Utan förvarning"

Människor i översvämmade områden i och omkring Jakarta vadar, simmar eller paddlar sig fram bland översvämmade hus och bilar.

Räddningspersonal använder uppblåsbara livräddningsbåtar för att evakuera boende, däribland barn och äldre, som inte kunnat ta sig från sina bostäder på egen hand.

– Översvämningarna slog till utan förvarning, säger Munarish, som befinner sig i sitt vattendränkta bostadsområde i Jakartas västra utkant där tiotals familjer har flytt.

– Vattnet kom snabbt och steg fort. Vi kunde inte få ut alla våra saker, inklusive min bil, fortsätter hon.

En indonesisk soldat håller en katt när han tar sig genom vattnet i Jatibening i utkanten av Jakarta
En indonesisk soldat håller en katt när han tar sig genom vattnet i Jatibening i utkanten av Jakarta. Bild från nyårsdagen. | Foto: Achmad Ibrahim/TT

Barn och äldre bland offren

En 82-åring finns bland dödsoffren, liksom en åttaårig pojke som dog i ett jordskred och en 16-åring som omkom när han kom åt en elektrisk ledning. Andra har drunknat eller dött av nedkylning.

I onsdags stängdes elen av i flera områden i Jakarta för att förhindra fler offer. Tåg ställdes in och en av stadens flygplatser stängdes.

Översvämningen är den värsta i Jakarta sedan 2013 då tiotals personer dog i monsunregn som slog mot staden.