Glöd · Panelen

Syrepanelen – om MP:s nya språkrör

Märta Stenevi är valberedningens förslag till nytt språkrör när Isabella Lövin avgår, men det finns fler som ställer upp till val.

Miljöpartiets valberedning föreslår Märta Stenevi som ersättare för Isabella Lövin, som avgår som språkrör. Hur hoppas du att Märta Stenevi ska påverka Miljöpartiet? Finns det någon annan du hade velat se istället?

Det behövs ännu tydligare röster för klimatet, som är en kris som kommit i skymundan i den svenska politiska debatten, vilken verkar ha fastnat på repeat kring stängda gränser och hårdare straff. Världen och politiken är mycket större än så. Det gäller demokratin som hotas runt om i världen. Det gäller en jämlik värld där ingen ska behöva leva i fattigdom. Det gäller en värld fri från rasism, där vi tillsammans hanterar den migration som krig, förtryck och fattigdom ger upphov till. Och det gäller definitivt klimatet. Det finns att göra för ett nytt språkrör.

Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden

Miljöpartiets måste återfå politisk relevans. Andra kandidater hade tagit MP närmare folkrörelsen, men oavsett så ger vi dessa råd:

1) Våga driva politik som når uppsatta mål och var tydlig med modig vision.

2) Naturen är nyckeln – skapa förutsättningar för skog och mark att utföra ekosystemtjänster, ge biologisk mångfald och agera kolsänkor.

3) Bli kompis med landsbygden. Verklig omställning sker inte i stan.

4) Lyssna på Grön ungdom.

Tänker MP återbruka Centerns gamla kampanj ”Det här är Lennart”? Namnet går lätt att byta och behovet samt politiken är i stort samma.

Gunnel Malm, 72 år, Julita

Tja, kanske påverkar hon Miljöpartiet så siffrorna går upp. Annars är ett hett tips: sitt inte med i regeringen, ta en yngre och vassare kandidat. Och framför allt, för en bra klimatpolitik, back to basic liksom. Vänd inte kappan efter vinden, stå fast!

Tove Ahlström, 43 år, vd, tankesmedjan Global utmaning

Miljöpartiet hade många bra kandidater till rollen som språkrör, så att de nu valde Märta visar att hon stod ut. Hon har en bakgrund från näringslivet och började i politiken sent, vilket jag tror kan vara en fördel i arbetet med att lyfta fram partiet i framtiden. Jag hoppas att Miljöpartiet ska lyfta och driva klimatpolitiken ännu tuffare i framtiden.

Max Andersson, 46 år, styrelseledamot för Partiet Vändpunkt

Ett av Miljöpartiets stora problem är att de varken kan driva en radikal klimatpolitik eller fördelningspolitik så länge de sitter fast i januariavtalet och behöver dansa efter Centerns och Liberalernas pipa. Och problemet blir ännu värre av att språkrören är ministrar och måste tala för kompromisserna istället för det partiet vill.

Det är inte min sak att ge råd till MP. Men de borde överväga att skaffa sig ett språkrör för sin egen politik istället för en minister som är försedd med munkavle.

Ossian Mathiessen, 30 år, talesperson, Klimataktion

Trots klimatkris, sex år i regering och en grön våg ute i Europa dansar Miljöpartiet på fyraprocentsspärren under vad som borde vara partiets time to shine. Det nya språkröret måste blidka dem som röstar för miljön men också bredda väljarbasen. Märta Stenevi kommer med hög energi och integritet, är inte uppväxt i partiet och har utomstockholmsk näringslivsbakgrund, vilket förhoppningsvis är till hennes fördel.

Det viktigaste hon kan göra är att hålla MP kvar i riksdagen och öka partiets stöd. Klimatet har inte råd att förlora det gröna partiet i ett land som ligger långt fram internationellt. Det är en paradox att så många i vårt land bryr sig om klimatet, men inte visar det tydligare med röstsedeln. Paradoxen måste lösas. Med ökat stöd för MP stärks förhandlingsläget för klimatfrågan generellt, vilket kan ge oss de höjda ambitioner vi måste ha och visa upp för omvärlden. Märta är en av flera goda kandidater för denna uppgift. Må bästa kvinna vinna.

Labangalatika Dasi, 59 år, it-tekniker

Inte insatt i personerna, men man kan ju hoppas att de kan få upp frågan om miljön på dagordningen, få den prioriterad. Utan en fungerande jord finns det inte plats för alla de andra frågorna: ekonomi, skola-vård-omsorg, lag och ordning eller vad man nu annars sätter främst. Miljön är inget särintresse, den är en grundförutsättning.

Robin Zachari, 38 år, kanslichef, Skiftet

Skiftet-rörelsen hoppas så klart att ett nytt språkrör lyfter frågor som MP släppt för att bli ”regeringsdugliga”. MP måste hitta tillbaka till den systemkritik som ger partiet dess riksdagsduglighet. Då pratar vi om att MP återigen måste bli en röst för att stoppa fulhandelsavtal likt EU-Mercosur som hotar vår demokrati och förstör klimatet. Om EU går med på avtalet med Brasilien kommer skövlingen av regnskogen öka med 20 procent. Klimatet överlever det inte och inte heller MP.

Anna-Carin Hall, 60 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna

Trots klimatfrågans oerhörda angelägenhet så attraherar inte Miljöpartiet de större väljarskarorna, möjligen för att partiet uppfattas som alltför aktivistiskt eller alternativt. Stenevi framstår som mer pragmatisk än flera av de andra kandidaterna till språkrörsposten och det kan bidra till att bredare grupper lyssnar på viktiga klimatargument. Men partiet har problem både med att forma och kommunicera sin politik, och för det sistnämnda hade Alice Bah Kuhnke varit ett bättre alternativ.

Mikael Sundström, 54 år, ordförande, Jordens vänner

Isabella Lövin har gjort ett bra jobb och det har varit kul att se den kvinnliga uppslutningen i partiet för att fylla hennes plats. Miljöpartiet behöver nu någon som inte bara driver åtgärder för att minska klimatutsläppen utan också vågar uttala det absurda i att vi gång på gång fattar beslut som verkar i totalt motsatt riktning. Märta Stenevi kan med sin bakgrund och erfarenhet säkert bli ett bra språkrör, även om världen kanske skulle behöva en ännu mer radikal och starkt engagerad miljöröst som Rebecka Le Moine.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV