Radar · Utrikes

Protester mot USA:s vapenförsäljning till Förenade arabemiraten

Utrikesminister Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan från Förenade Arabemiraten och USA:s utrikesminister  Mike Pompeo i Washington vid ett tidigare möte 2019.

Stoppa USA:s försäljning av vapen till Förenade arabemiraten – landet är delaktigt i konflikterna i Jemen och Libyen där tusentals människor dödats. Försäljningen kommer att ytterligare förvärra den humanitära katastrofen. Det skriver 29 organisationer i ett upprop till USA:s kongress och utrikesdepartement.

Bakom uppropet står organisationer som Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS), Mwatana for Human Rights och Americans for Democracy & Human Rights in Bahrain med flera, enligt Al Jazeera.

I brevet skriver de att vapenförsäljningen bryter mot det sedan länge antagna förbudet mot att sälja vapen och säkerhetsutrustning till länder som begår grova brott mot de mänskliga rättigheterna, och som förhindrat att humanitär hjälp kommit fram.

Pekas ut för krigsbrott

Förenade arabemiraten och den saudiledda koalitionen pekas i en FN-rapport från 2018  ut som skyldiga till krigsbrott och ansvariga  för att ha dödat tusentals civila. I rapporten finns också vittnesmål om hur personal från Förenade arabemiraten även våldtagit både män och kvinnor, och sexuellt trakasserat internflyktingar, migranter och andra utsatta grupper.

“Hoppet är att stoppa försäljningen men om det inte går är det en stark signal till den inkommande president Biden och hans administration att vända sig emot vapenleveranser”, säger Seth Binder, som arbetar med politisk påverkan för Project on Middle East Democracy (POMED)  som leder uppropet.

USA ska sälja vapen och utrustning för miljarder

Trump-administrationen tillkännagav nyligen att det ingått ett kontrakt med Förenade arabemiraten motsvarande 23 miljarder dollar för avancerade vapensystem, inklusive  F-35 stridsflygplan, missiler och drönare. Försäljningen kom i anslutning till det avtal om att normalisera relationen mellan Israel och Förenade arabemiraten som USA förhandlat fram, det så kallade fredsavtalet eller Abrahamavtalet, som signerades tidigare i höstas.

“Det här är ett erkännande av vår allt djupare relation med Förenade arabemiraten och deras behov av avancerat försvar för att förhindra och försvara sig mot det ökande hotet från Iran”, sa USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande, enligt Al Jazeera.

Förenade arabemiraten har stött den saudiledda koalitionen mot de iranstödda houthirebellerna i kriget i Jemen.

Men alla affärer mellan USA och länder i Mellanöstern måste ställas mot decennier av avtal som ingåtts mellan Israel och USA, där Israels militära spets inte får komprometteras  och där amerikanska vapen som garanteras till Israel måste vara militärt överlägsna, skriver Al Jazeera.

USA har försett krigsförande parter med vapen

Tre amerikanska senatorer har lagt in förslag om att stoppa försäljningen, men det är inte sannolikt att detta går igenom i en senat där majoriteten är republikaner och inte haft som vana att gå emot den nuvarande presidenten Trump.

“Det handlar om moral och kriminalitet”, sa demokraten Ted Lie från Kalifornien vid en hearing i september 2020 där demokraterna anklagade utrikesdepartementet för att hemlighålla och osynliggöra hur civila skadas av USA:s vapenförsäljning till den saudiledda koalitionen och menade att ansvariga amerikaner därmed kan ha underlättat krigsbrott. 

Juridiska experter säger till New York Times att inget i USA:s nutidshistoria motsvarar det som skett i Jemen, och att USA försett den saudiledda koalitionen med vapen och krigsmateriel under fem års tid.

Förenade arabemiraten skriver i ett uttalande till Reuters att de står starkt allierade med amerikanska intressen och värderingar, och att Förenade arabemiratens mycket kapabla militär är avskräckande och ett effektivt försvar mot våldsam terrorism”, enligt Reuters. 

Världens länder fortsätter att rusta upp och enligt Stockholms fredsforskningsinstitut Sipri är det den amerikanska vapenförsäljningen som ökar mest och står för 59 procent av världens försäljning.

Läs mer om världens upprustning: Storbritannien: Största upprustningen sedan kalla kriget