Radar · Utrikes

Över kvarts miljon döda i Jemen rapporterar FN

En kvinna  sköter graven till en dödad släkting på kyrkogården i Sanaa i Jemen.

FN:s kontor för samordning av humanitärt bistånd (OCHA) meddelar att 233 000 människor har dött under konflikten i Jemen. Trots att striderna har intensifierats i år så har de flesta dött av indirekta orsaker som svält och sjukdomar.

Jemen är den värsta humanitära katastrofen just nu enligt OCHA:s senaste rapport “Global humanitarian overview” med närmare 50 olika dokumenterade frontlinjer i striderna. Landets ekonomi är körd i botten, infrastrukturen förstörd och sjukvården nästan obefintlig. Det har gjort att befolkningen har drabbats av svåra sjukdomar och svält, vilket har krävt 131 000 människoliv, enligt rapporten. Över 3000 har barn dött under konfliktens första fem år. 

Dessutom har landet drabbats av insektssvärmar och den pågående coronapandemin under året som har gått. FN:s generalsekreterare António Guterres har varnat för att Jemen kan stå inför den värsta svältkatastrof världen har sett på flera decennier. 

Svårt att få fram hjälp

UNICEF begärde 535 miljoner dollar för 2020 till Jemen men landet har bara mottagit 237 miljoner dollar, ett gap på nästan 300 miljoner. Det visar på hur svårt det är att få fram humanitär hjälp till området. 

OCHA begärde 3,4 miljarder dollar i bistånd till Jemen under tisdagen, som en del av biståndspaket värt 35 miljarder dollar till olika krisdrabbade regioner.