Radar · Inrikes

Installera grön teknik och få skatterabatt 

En villa i Västerås har fått solpaneler på taket.

Från årsskiftet kommer nya skatteregler gällande installation av grön teknik. Köparna kommer få skattereduktion på motsvarande sätt som rut- och rotavdraget.

Den nya skattereduktionen gynnar de personer som vill installera grön teknik som solceller, egenproducerad elenergi eller laddningsstationer för elbilar. Köparen kommer att få avdraget direkt på fakturan.

– Grön teknik kommer att hanteras på motsvarande sätt som rut- och rotavdraget gör idag vilket innebär att köparna får del av lättnaden redan vid köpet. Till skillnad från rut- och rotavdraget ger även kostnad för material rätt till skattereduktion för installation av grön teknik, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, i ett pressmeddelande. 

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, berättar att till skillnad från rut- och rotavdraget ger även kostnad för material rätt till skattereduktion för installation av grön teknik
Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, berättar att till skillnad från rut- och rotavdraget ger även kostnad för material rätt till skattereduktion för installation av grön teknik. Foto: Jeanette Andersson

Tak på 50 000 kronor

Upplägget är att skattereduktionen ges för kostnaderna för arbete och material med 15 procent för installation av solceller, 50 procent för installation av lagring av egenproducerad elenergi, samt 50 procent för installation av laddningspunkter till elfordon.

Dock finns ett tak på högst 50 000 kronor per person och år som gäller för skattereduktionen. Skatteverket meddelar också att det krävs att den utförda installationen tillhör ett småhus, en bostadsrätt eller en ägarlägenhet som ägs av den som begär skattereduktion. Reduktionen kan även medges i de fall en förälder bor i bostaden man äger helt eller delvis förutsatt att föräldern är bosatt i Sverige.

Den nya skattereduktionen för grön teknik krockar inte med andra rut- och rotavdrag, utan båda kan göras samtidigt, dock aldrig mer än vad privatpersonen ska betala i slutlig skatt. Skatteverket kommer också att uppdatera e-tjänsten Räkna ut din skatt så den tar hänsyn till den nya skattereduktionen.

Hanteringen av skattereduktionen tas över av Skatteverket från Naturvårdsverket, Boverket och Länsstyrelserna. Skattereduktionen ges för både arbets- och materialkostnader och gäller installationer som påbörjas, avslutas och betalas från och med den 1 januari 2021. För att få skattereduktionen måste betalningen ske elektroniskt, meddelar Skatteverket.