Radar · Integritet

Datorer kartlägger din arbetsdag

Mattias Beijmo varnar för att ”varenda millimeter av din arbetsdag kartläggs”.

”Vår arbetsmiljö har snabbt blivit nästa arena för ännu ett av vår tids stora integritetsintrång.” Det skriver digitaliseringsexperten Mattias Beijmo på Aftonbladet debatt.

I förra veckan uppmärksammade den österrikiska analytikern Wolfie Christl att Microsofts programvaror kartlägger en hel arbetsdag. Microsofts programvaror, som Officepaketet, videokonferensappen Teams och molnlagring för dokument, är bland de mest använda av tjänstemän.

”Microsofts programvara mäter varenda millimeter av din arbetsdag. Funktioner som ’productivity score’ gör det möjligt att analysera vem som inte är tillräckligt aktiv i projektgruppschatten, vem som skickar för få eller för privatlivsrelaterade mejl, eller vem som överlag inte nog mycket bidrar på det sätt som chefen, och algoritmerna, bedömer som nödvändigt.” Det skriver Mattias Beijmo, grundare av företaget Duma, som sedan 1999 arbetar med uppdrag inom digital kommunikation.

Hur vanlig övervakning av anställda är i Sverige har inte undersökts, uppgav Mattias Beijmo till tidningen Ingenjören i september.

– Men jag och andra har sett att det blir vanligare i Sverige. Av flera anledningar. Många arbetsplatser är inte svenska, framför allt inte datornätverken. Ägarna är amerikanska, franska, brittiska eller kinesiska och de installerar de här programmen även för svenskar. Sedan saknas det lagstiftning och för det tredje börjar vi vänja oss vid att data samlas in för marknadsföring. Det är ett sluttande plan. Och arbetsplatsen är inget undantag.