Radar · Integritet

Telia lämnar ut mobildata för smittspårning

Statsepidemiolog Anders Tegnell överväger om en app kan vara till hjälp i smittspårningen.

EU-kommissionen ska spåra coronavirusets utbredning med hjälp av information om hur mobilkunder har rört sig. Operatören Telia kommer att lämna ut data, rapporterar Ekot.

Med hjälp av information om hur svenska mobilanvändare rör sig i landet hoppas EU-kommissionen kunna spåra coronavirusets spridning. Operatören Telia kommer att dela med sig av data, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområdet dataanalys på Telia till Ekot:

– Vi kommer att dela med oss av anonym och aggregerad statistik om hur grupper av människor reser i samhället. Hur många som har rest mellan Stockholm och Södertälje på en dag, till exempel.

EU-kommissionen vill med informationsinsamlingen till exempel undersöka effekten av utegångsförbud.

Länder som Tyskland, Danmark och Norge ägnar sig enligt Sveriges radio redan åt smittspårning med hjälp av mobildata, medan Folkhälsomyndigheten har sagt att det inte är aktuellt för Sveriges del.

– Vi har inte fått några förfrågningar från svenska myndigheter. (…) Allt med data är känsligt och skyddat av flera lagar, sade Mårten Lundberg, talesperson för operatören Tre i Sverige till Ekot.

Svenska Folkhälsomyndigheten överväger dock att utöka sin datainsamling med hjälp av en app. Den är fortfarande på idéstadiet, medan Tyskland har konkreta planer på att sjösätta en app som ska varna personer om de varit i närheten av en bekräftat smittad person, rapporterar Der Spiegel. Appen ska lanseras inom kort, skriver BBC.

"Drakoniska övervakningsmedel"

Varnande röster har höjts kring att den ökade övervakningen kan komma att fortgå även efter coronakrisen, till exempel från den amerikanska integritetsbevakande organisationen Surveillance technology oversight projects chef Albert Fox Cahn.

– Man expanderar nu snabbt drakoniska övervakningsmedel. Alltifrån mobilövervakning till ansiktsigenkänning. Vi måste se till det finns tydliga legala gränser för att denna information inte får användas för andra ändamål, säger han till SVT.

EU-kommissionen planerar att inhämta mobildata från samtliga medlemsländer, men den ska raderas när coronakrisen är över, säger Johannes Bahrke, talesperson för EU-kommissionen till Ekot:

– Vi säkerställer att datan endast används för detta, endast används medan krisen pågår och endast delas med kommissionens gemensamma forskningscentrum. Medlemsländerna får se resultaten, inte datan.