Radar · Politik

Ökat stöd till utsatta barn och kvinnor

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) har träffat representanter för kvinno- och tjejjourer.

Regeringen ökar stödet till våldsutsatta kvinnor och barn med hundra miljoner kronor. Deras utsatthet bedöms öka under coronakrisen. Pengarna ska gå till organisationer och föreningar som bland annat arbetar mot våld i nära relationer och med utsatta barn.

– Det är en jätteviktig satsning vi gör nu, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Det utökade stödet har förhandlats fram mellan regeringen, C och L.

– Vi ser en stor ökad risk för att kvinnor och barn far illa nu på grund av coronakrisen. Till exempel genom våld i hemmet när man isoleras med sin våldsutövare, säger Lindhagen.

Hon har haft möte om situationen med bland annat riksförbundet Unizon och Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourerna i Sverige, Roks.

Ett problem är försöka nå ut till kvinnor och barn som behöver hjälp, men är isolerade tillsammans med den som utsätter dem för våldet. Ett annat problem är att det kan vara svårare för dem att få hjälp när vård och socialtjänst är högt belastad på grund av coronakrisen.

Det utökade stödet på hundra miljoner kronor kommer att fördelas på till exempel kvinno- och tjejjourer, barnrättsorganisationer och organisationer som jobbar med integration och segregation.

Även hedersvåld

Stödet omfattar även de som jobbar mot våld mot HBTQ-personer och med hedersrelaterat våld och förtryck.

– Corona kan bli en möjlighet för att öka kontrollen över barn, till exempel genom att ännu mer skära ned deras fritidsaktiviteter, säger Lindhagen.

Hon påpekar att skolan är en frizon för många, men att coronasmittan kan bli en förevändning för att hålla hemma barn och kontrollera dem.

Stödet ska fördelas så fort som möjligt nu under våren, men regeringen kommer att återkomma till hur det ska gå till.

Rättad version: I en tidigare version fick Lindhagen fel partibeteckning.