Glöd · Debatt

”Nu går startskottet för distansarbete”

Om fler kan jobba hemma behövs färre transporter, bättre luft, mindre buller och mindre trängsel på bussar och tåg.

DEBATT I tider som dessa har allt flera av oss fått chansen att jobba hemifrån i några veckor. För mig som har långt att resa till jobbet, kom denna uppmaning som en välsignelse. Helt plötsligt slapp jag 13-timmarsdagarna och den ständiga tröttheten som det innebar. Helt plötsligt kunde jag hitta på saker på veckodagarna och bitarna i livspusslet la sig själv tillrätta. Jag kan inte låta bli att tänka att detta är framtiden. Att arbeta på distans ökar livskvalitén och frigör tid för den enskilde individen men även samhället har mycket att tjäna på detta:

Färre bilar på vägarna. Om fler får möjligheten att jobba hemifrån kommer bilresandet att minska vilket i sin tur minskar koldioxidutsläppen, skapar bättre luft i städerna, mindre slitage på vägarna och mindre buller. Även de som reser kollektivt tjänar på detta då trängseln på tåg och bussar minskar. Man måste även medge att det är ett enormt resursslöseri att förflytta alla dessa människor fram och tillbaka, varje dag. För arbete de faktiskt skulle kunna göra hemifrån.

Arbetsgivarna tjänar pengar. Tänk en arbetsplats där alla jobbar hemifrån 3 dagar i veckan. Högst troligt kommer aldrig alla att vara på plats samtidigt vilket gör att arbetsgivaren inte behöver tillgodose alla med ett eget skrivbord. Istället kan arbetsplatser finnas för 70 procent av arbetsstyrkan vilket skulle spara in yta och därmed hyreskostnader, men även andra resurser såsom uppvärmning, kaffe, toapapper, mm. Därtill får även arbetsgivarna gladare och friskare medarbetare vilket leder till bättre resultat för företaget.

Glesbygden berikas. När man inte längre är beroende av att bo nära sin arbetsplats kan man välja boplats helt efter egna preferenser. Till exempel ett prisvärt hus med närheten till naturen och lugnet. Nu har många inte möjligheten att bosätta sig där, då dessa orter ofta inte kan erbjuda några jobb, men med distansarbete är detta inte längre ett problem.

Med detta sagt både tror och hoppas jag att denna tid kommer att bli startskottet för mer distansarbete.