Glöd · Ledare

Det är dags för basinkomst!

Regeringen och oppositionen har jobbat hårt förra månaden. Det har kommit förslag på förslag på förslag för att motverka pandemins konsekvenser.

Karensdagen för arbetstagare slopas; korttidsarbete – där kostnaderna för att personal går ner i tid delas av företag och stat – tidigareläggs; karensdagen slopas för fler grupper; korttidspermittering – staten tar en än större del av kostnaderna för korttidsarbetet; anstånd med arbetsgivaravgifter, preliminärskatt och moms; utökat statligt ansvar för sjuklönekostnader; statliga kreditgarantier till flygbolag; en miljard till kultur och idrott; 3 miljarder för ökad utlåning till små och medelstora företag; lånegarantier för små och medelstora företag; sänkta sociala avgifter och egenavgifter; utökade möjligheter till avsättning i periodiseringsfond för att enskilda näringsidkare och personer som är delägare i handelsbolag ska kunna få tillbaka preliminärskatten 2019; rabatt för fasta hyreskostnader inom vissa branscher; tillfälligt förkortat medlemsvillkor till a-kassan; tillfälliga lättnader i arbetsvillkoret för a-kassan; högre grundbelopp och högre tak i a-kassan; karensen på 6 dagar för att få a-kasseersättning slopas; ökade möjligheter till a-kassa med vilande företag; maxtid för extratjänster, nystarts- och introduktionsjobb förlängs; 180 miljoner till sommarjobb för ungdomar, 150 miljoner till gröna jobb; extra studiestöd för nya kurser och fler studenter vid yrkesvux, yrkeshögskolan, folkhögskolan och högskolan; slopat fribelopp för att fler ska kunna avlasta vården. Och så vidare.

När ni läser det här har det säkert tillkommit insatser. Förutom stödet till flygindustrin är det i princip bra saker på listan och man kan verkligen skönja konturerna av att regeringen vill stärka upp på så många platser som möjligt. Men det är ett lapptäcke. Det ser ut som om någon står på toppen av en pyramid och försöker måla om den genom att hiva ut färg åt olika håll. Det är klart att det kommer uppstå hål, omålade ytor, de som inte passar in i samhällsmallen och lämnas utanför.

Det hade varit bättre att börja från botten – att säkra invånarnas ekonomi först. Idén om basinkomst, negativ inkomstskatt, eller helikopterpengar är inte längre kontroversiell. Den predikas av allt från vår ledarsida till Göran Greider, Trump och Swedbanks chefsekonom och genomförs redan i många länder. Det är dags nu.