Energi · En syl i vädret

Är det verkligen material vi vill ha?

Till och med muffins behöver munskydd i coronatider.

”Brist på sjukvårdsmaterial” talar en del tidningsrubriker om just nu. Alla förstår ju att det handlar om munskydd, respiratorer och sådant, men det är egentligen inte material utan materiel. Med e näst sist, inte a. Det finns nämligen en skillnad. Materiel är tillbehör, utrustning, färdiga saker som man använder, som respiratorer och munskydd. Material är sådant som man gör något av. Leran som man drejar muggar av, träet som man bygger hus av etcetera.

Eftersom orden är så lika förväxlas de ofta, och varje gång kommer jag att tänka på när min mamma var i en bokhandel som även sålde ritblock, färger, penslar och sådant. ”Konstnärsmaterial” stod det på en skylt, och mamma fick väldigt roligt, för vad använder man för material när man gör konstnärer? Samma som till andra människor, så klart. Ägg och spermier.

Sådana hade bokhandeln inte till salu, så mamma tyckte att de borde ändra skylten så att det stod konstnärsmateriel istället. Kiknande av skratt försökte hon förklara det för bokhandelns personal, inklusive det där med ägg och spermier, men de förstod inte alls vad hon menade.

Till deras försvar kan man säga att konstnärsmaterial är material som konstnärer använder. En del av det som affären sålde var material och inte materiel – färger, block och målarduk måste ju vara material medan penslarna är materiel. Om affären säljer bådadera, ska de ha en avdelning för material och en för materiel då?

Båda orden kommer av latinska materia, liksom till exempel engelska matter. På latin betyder materia i princip material – en substans som man gör något av. Men det kan också vara mer specifikt: det hårda träet inne i ett träd. Det är samma ord som bland annat har utvecklats till portugisiska madeira, som betyder träd. Ögruppen Madeira fick sitt namn för att det växte så mycket skog på öarna, berättar Etymonline.com. Där står också att en del etymologer anser att materia kommer från mater, som betyder moder, men också källa och ursprung. Alltså är det där med ägg och spermier som konstnärsmaterial inte så tokigt tänkt. Det är bara paterialet som fattas, och det finns ju inte. Inga papputar heller.

Men varför finns det två så snarlika ord med olika betydelser som materiel och material? Jo, material kommer från senlatinska materiale eller materialis, via engelska och franska. Materiel är en substantivering av materiell. Alltså materiella prylar som behövs, tillbehör och utrustning. Om språket inte var en levande organism utan något alltigenom logiskt och välplanerat skulle orden inte krocka på det sättet. Men nu vet inte den ena språkbrukaren alla gånger vad den andra gör, och då blir det så ibland.

Vad skulle sjukvårdsmaterial vara? Möjligen patienter, och dem är det ingen brist på. Det är inte världens allvarligaste språkfel om man säger material istället för materiel, men det finns andra ord som inte är lika förrädiska. Utrustning till exempel. Om det är brist på sjukvårdsutrustning behöver man inte fundera över ordet utan kan koncentrera sig på att avhjälpa bristen.