Radar · Inrikes

Regeringen vill begränsa rörelsefriheten

Socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen vill införa en ny pandemilag som ger ökade befogenheter att begränsa hur allmänheten rör sig. ”Det kan handla om badplatser, köpcenter eller kollektivtrafiken”, säger socialminister Lena Hallengren (S).

I dag används både smittskyddslagen och ordningslagen för att begränsa hur folk får röra sig, för att minska smittspridningen. Men de lagar som finns är inte tillräckliga, anser regeringen.

– Ingen av den lagstiftning vi har träffar alla verksamheter som vi skulle vilja reglera under pandemin. Vi behöver fler verktyg i verktygslådan, säger Lena Hallengren till TT.

Dagens lagstiftning låter regeringen reglera allmänna och offentliga sammankomster. Lena Hallengrens förhoppning är att den nya lagen ska vara på plats i sommar.

– Lagen begränsar människors frihet att röra sig, möta andra, och även näringsfriheten. Därför kan det inte göras på några veckor. Det är viktigt att vi göra det noggrant och snabbt, säger Lena Hallengren.

Lång tid kvar

Den nya lagen ska först beredas av regeringen, men för att den ska bli verklighet krävs att det röstas igenom riksdagen.

– Det är väldigt omfattande och stort arbete att ta fram en sådan här lag, säger Lena Hallengren.

På frågan om varför det här förslaget kommer först nu säger Lena Hallengren att den här pandemin bara har börjat.

– Vi är förmodligen inte ens mitt i den, utan vi har fortfarande lång tid kvar innan pandemin är över.

Som Dagens Nyheter var först med att rapportera ska regeringen även utreda en annan, långsiktig lag som kan användas vid pandemier i framtiden.

"Rätt i sak"

Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna i riksdagen, anser att en pandemilag “absolut kan vara bra.”

– Beroende på hur det utformas kan det vara rätt i sak, för att reglera folksamlingar på ett mer logiskt sätt. I dag behandlats folkmängder på fotbollsmatch och köpcentrum helt olika, säger Tobias Billström till TT.

Dock poängterar han att det har gått många månader sedan pandemin bröt ut och att frågorna om regleringar av folksamlingar debatterats intensivt.

– Att nu plötsligt komma till insikt att ordningslagen inte är tillräcklig känns inte framåtlutat. Vi har haft en mycket intensiv debatt om de här frågorna och hur man reglerar folksamlingar.

– Men vi får ser vad är det regeringen kommer presentera till riksdagen, fortsätter Tobias Billström.

C gör tummen ner

Centerpartiet är inte lika positivt. Enligt Anders W Jonsson, riksdagsledamot och gruppledare för Centerpartiet i riksdagen, tillfredsställer detta inte kraven som ställs.

– Vi har ett väldigt stort problem i att vi har en lagstiftning som inte begränsar smitta, utan vi behöver en enhetlighet i frågan, säger Anders W Jonsson till TT.

Anders W Jonsson hänvisar till att flera verksamheter med snarlika aktiviteter behandlas olika.

Gröna Lund som klassas som nöjespark får inte ha öppet, medan Skansen, som kallas djurpark, får ha öppet fast de här två parkernas verksamheter är så gott som detsamma, tillägger han.

– Och att förbereda sig på att det ska vara på plats först nästa sommar är oacceptabelt. Vi vill ha en majoritet i socialutskottet för en pandemilag som är värt namnet och ska komma på plats snabbt, säger Anders W Jonsson.

Tuff situation

Folkhälsomyndigheten skriver i ett meddelande till TT att myndigheten inte har några kommentarer.

Helena Leufstadius, vd för Svensk Kollektivtrafik, säger att hon har full förståelse för att tuffa beslut måste fattas.

– Det viktiga är att det sker i samråd med den lokala kollektivtrafikmyndigheten, så man får möjlighet att anpassa sig i tid. Det går inte med någon timmes varsel, säger hon.

Leufstadius betonar samtidigt den tuffa situationen för den svenska kollektivtrafiken.

– Vi måste gilla läget, men det är ingen rolig situation. Vår bransch blöder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV