Radar · Miljö

Radioaktivt vatten ska släppas ut i havet: ”Måste fatta ett snabbt beslut”

En arbetare ovanpå en nybyggd vattentank vid kraftverket Fukushima Daiishi tidigare i år.

Japan planerar att fatta beslut om att släppa ut radioaktivt vatten i havet från det havererade kärnkraftverket i Fukushima, något som kritiseras av lokalbefolkning och landets fiskeindustri.

Efter olyckan 2011, där härdsmälta uppstod i flera reaktorer i kärnkraftverket i Fukushima, har Tokyo electric power company samlat upp mer än en miljon ton kontaminerat vatten som användes för att kyla ner reaktorerna. Området är föremål för en långvarig sanering – 2021 är de uppskjutna Olympiska spelen planerade att gå av stapeln bara sex mil från anläggningen – och under flera år har en debatt förts om hur man ska göra sig av med vattnet. Den japanska regeringen planerar att fatta ett beslut redan den här månaden, något som oroar både lokalbefolkningen och fiskeindustrin.

– Avveckling av anläggningen i Fukushima Daiichi är en viktig förutsättning för restaureringen av Fukushima efter katastrofen. För att förhindra förseningar i avvecklingsprocessen måste vi fatta ett beslut snabbt, sa Japans industriminister Hiroshi Kajiyam vid en presskonferens, skriver Al-Jazeera.

Ingen slutförvaring

Landets fiskeindustri uppmanar regeringen att tänka om; det rykte som de lyckats återuppbygga under flera år riskerar att omintetgöras. Till exempel stoppade Sydkorea all import av skaldjur från området runt Fukushima efter katastrofen.

Ett utsläpp av det här slaget kräver byggnadsarbeten och en bedömning från kärnkraftsmyndigheten, vilket gör att det skulle ta ungefär två år för beslutet att verkställas, uppger Kyodo News. Det kontaminerade vattnet har behandlats med ett avancerat system för att eliminera de flesta föroreningarna och förvaras i behållare på anläggningens område. Mängden vatten ökar med 170 ton per dag och utrymmet beräknas ta slut sommaren 2022. I september i år var den totala mängden 1, 23 miljoner ton fördelade på 1044 behållare.

Generaldirektören för det internationella atomenergiorganet IAEA, Rafale Grossi, sa under ett besök i Fukushima att utsläpp av kontaminerat vatten i havet är i enlighet med global standardprocedur och att det är ett vanligt sätt för kärnkraftverk att göra sig av med vatten, även när det inte handlar om nödsituationer, skriver Kyodo News.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV