Radar · Utrikes

Metoo i Danmark – Köpenhamns överborgmästare avgår

Frank Jensen (S), avgående överborgmästare i Köpenhamn.

Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) avgår, berättar han på en pressträff. Orsaken är anklagelser om kränkningar mot kvinnor.

Beslutet meddelas bara 13 timmar efter att han under ett krismöte fått stöd från majoriteten av partikamraterna i Köpenhamn till att fortsätta.

– I går kväll var jag otroligt glad över att jag fått bred uppbackning från Köpenhamns socialdemokrater och från min grupp på rådhuset till att kunna fortsätta mitt arbete som överborgmästare, säger han.

Men nu när han sovit på saken har han kommit fram till att det som hänt i allt för stor utsträckning kommer att överskugga hans politiska arbete, berättar han vid pressträffen.

I fredags publicerade Jyllands-Posten uppgifter om att två kvinnor anklagat honom för att ha utsatt dem för oönskade beröringar.

Jensen har varit överborgmästare i den danska huvudstaden i elva år och vice ordförande för Socialdemokraterna i åtta år.

I början av oktober lämnade Radikale Venstres partiledare Morten Østergaard sin post efter att ha anklagats för sexuella trakasserier.

Läs även: Metoo tar Danmark med storm – sprider sig till fler branscher