Radar · Inrikes

Gymnasieskolan: Tjejer mer stressade än killar

Tre gånger så många tjejer som grabbar känner sig stressade flera gånger i veckan i skolan. Det som stressar mest är läxor och prov.

Nästan hälften av flickorna i gymnasiet känner sig stressade flera gånger i veckan. Det visar en undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB. Där 47 procent av tjejerna i undersökningen uppgav att de känner sig stressade, medans motsvarande siffra hos killar var 16 procent.

En orsak till stressen är läxor och prov. Men skillnaderna mellan tjejer och killar är relativt stor – 51 procent av flickorna och 19 procent av pojkarna upplever ofta stress på grund av läxor och prov.

En majoritet av gymnasieleverna, 59 procent, ägnar minst fem timmar i veckan åt läxor eller läser inför prov. Och det är vanligare att tjejer lägger denna tid på läxorna, 64 procent jämfört med 55 procent bland killarna.

Huvudvärk och magont

I SCB:s undersökning uppger 30 procent av flickorna att de har huvudvärk och/eller magont flera gånger i veckan. Motsvarande siffra för killarna är 11 procent.

Det var betydligt vanligare att de som var stressade flera gånger i veckan uppgav att de upplever huvudvärk, magont och sömnproblem. Just när det handlar om att ha svårt att somna på kvällarna eller att sova dåligt flera gånger i veckan är det ingen större skillnad mellan flickor och pojkar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV