Radar · Utrikes

Demonstranter blockerar flygplatsen i Lagos

Demonstranter under en minnesceremoni i Lagos för offer för polisvåld i Nigeria i söndags.

Hundratals demonstranter har tagit sig till Lagos internationella flygplats i Nigeria och stängt av huvudvägen till flygplatsen.

Demonstrationen är en del av protesterna mot polisvåld i landet, många av de unga demonstranterna har med sig flaggor och plakat med fördömanden av polisvåld. Det reses också krav på omfattande sociala och ekonomiska förändringar.

Den senaste manifestationen i Nigerias ekonomiskt viktigaste stad följer efter dagar av omfattande protester.

Unga demonstranter samlades på måndagen även i flera andra städer i Nigeria.

President Muhammadu Buharis regering har upplöst polisens specialkommando, förkortat Sars, efter att uppgifter om brutala metoder utlöst de omfattande protesterna.

Protesterna har till stor del varit fredliga, men på senare tid har spänningarna och oroligheterna ökat. Totalt har minst 15 människor dödats, varav två poliser, sedan den 8 oktober, uppger människorättsorganisationen Amnesty International.

– Den nigerianska armén och polisen är överallt, utan tvekan för att stoppa de fredliga protesterna, säger den 24-åriga demonstranten Anita Izato.

Samtidigt uppger polisen att en av dess byggnader i staden Benin attackerats av personer som till synes tillhör proteströrelsen.