Radar · Mänskliga rättigheter

Colombias urfolk kräver slut på våldet

Medlemmar ur Colombias ursprungsbefolkning på väg mot huvudstaden Bogotá.

Tusentals medlemmar ur Colombias ursprungsbefolkning har rest till huvudstaden Bogotá för att kräva ett slut på det narkotikarelaterade våldet i de områden de bebor.

På kravlistan står bland annat ett möte med Colombias president Iván Duque. Demonstranterna vill också bli tillfrågade när det gäller större utvecklingsprojekt i landet, och få insyn i implementeringen av 2016 års fredsplan, som satte punkt för det halvsekellånga kriget mellan colombianska staten och Farcgerillan.

Sammanlagt har omkring 7 500 personer tagit sig till Bogotá. Protesterna började redan för en dryg vecka sedan i sydvästra Colombia, men har sedan spridit sig.

– Vi vill ha garantier för att få leva i trygghet, få rätt till mark, och att de (regeringen) håller sig till fredsavtalen med Farcrebellerna, säger Hermes Pete, rådgivare till det regionala urfolksrådet i Cauca.

Den konservative Duque har under sina två år vid makten fått kritik för övergrepp begångna av militären och ett ökat våld mot rättighetsaktivister i landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV