Radar · Inrikes

Anmälningar om våld i parrelationer har ökat kraftigt

Anmälningarna om våld i nära relationer har nästan fördubblats i region syd  mellan januari och augusti, jämfört med samma period i fjol.

Anmälningarna om våld i nära parrelationer har nästan fördubblats i region syd mellan januari och augusti i år, jämfört med samma period i fjol, visar ny statistik från Brå. En möjlig förklaring kan vara coronapandemin.

I år har 1911 anmälningar om våld mot närstående i parrelation inkommit till region syd mellan januari och augusti. Under 2019 låg motsvarande siffra på 1 311, rapporterar Svt nyheter.

Vad ökningen beror på är inte säkerställt, men att många människor befinner sig hemma under pandemin kan ha påverkat, enligt Veronika Ek, sektionschef för brott i nära relationer på polisen i region syd.

– Men det kan också bero på ganska många olika saker som sammantaget ger en ökning, säger Veronica Ek till Svt nyheter.

Nu högre tryck än någonsin

Antalet som har hört av sig till kvinnojourerna under pandemin har varierat mellan olika kvinnojourer. På kvinnojouren i Lund var det tyst till en början och det kunde gå två veckor utan att en enda person ringde in, vilket inte inträffat på länge. Nu är det i stället högre tryck än någonsin och människor hör av sig dagligen, enligt Linn Andersson, stödutvecklare på kvinnojouren Lund, som är orolig för att våld i nära relationer har förvärrats under coronapandemin.

– Många förövare använder sig just av corona, som en del i att utöva våld och isolera personer, säger Linn Andersson till Svt nyheter.

Men samtidigt är hon glad över att fler anmälningar har inkommit. Fler anmälningar behöver inte betyda att fler människor har blivit utsatta för våld, även om risken finns.

– Vi kan aldrig veta mörkertalet. Det vi vet är att fler hör av sig till oss nu och dessutom fler i olika åldersgrupper. Annars är det alla typer av människor som vi har fått kontakt med, säger Linn Andersson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV