Glöd · Debatt

”Pälsens pris får djuren betala”

DEBATT Under lång tid i vår moderna historia har det klassats som exklusivt att människor bär djurpäls. Aristokratin, kungligheter, kändisar och andra framgångsrika har genom att bära djurs päls visat att de hör till det ”fina folket” som har råd att göra det. Så än i dag.

Många märkestillverkare inom industrin för ytterkläder som riktar sig främst mot ungdomar och som tillverkar och till dyra priser säljer jackor och kappor med pälskragar som anses exklusiva och trendiga. Men det verkliga priset när människor bär päls betalar faktiskt djuren.

Vi går åter mot kallare tider i vårt land, många har börjat eller redan tagit fram sina varmare ytterkläder. Gator, affärer och kollektivtrafik fylls med en del helpälsar och väldigt många plagg med pälsdetaljer. 85 procent av all päls som bärs av människor kommer från djur uppfödda på pälsfarmar och ändå fångas och dödas 10 miljoner vilda djur i naturen enbart för sin päls skull, varje år. 
Utöver de djur som fällorna, ofta bensaxar, fångar, fastnar ett stort antal andra djur däri. Jägarna kallar dem ”trash” och slänger bort dem.

Bensaxar är en ytterst smärtsam fångstmetod som därför blev förbjuden att använda i Sverige redan 1967, men pälsen från djur som fångats i bensaxar importeras och säljs i vårt land utan några restriktioner alls, än i dag.

Djur som har fastnat med tassen i bensax försöker ofta förgäves tugga av sig sitt eget ben för att komma loss. Många andra skador är också vanliga, till exempel brutna ben och tänder, blodförlust, chock, uttorkning, frostskador och attacker av andra rovdjur. Djur som har fastnat i fällor får ofta vänta mycket länge innan jägaren kommer och då väntar enbart döden.

Smärtan och stressen djuren upplevt när de satt fast och försökte fly har enbart gjort dem svagare och när de väl dödas sker det oftast genom att de kvävs eller klubbas ihjäl. De skjuts helst inte för då skadas pälsen.

I Sverige utgörs den inhemska pälsindustrin främst av minkfarmer, där omkring 500 000 minkar föds upp och dödas varje år. Minkars liv i det vilda är raka motsatsen till livet på minkfarmerna. För där sitter de instängda i minimala nätburar. De spenderar hela sina liv där, utan uppehåll. De får aldrig uppleva hur det är att springa, känna fast mark under sina fötter eller simma.

Livet på en minkfarm är väldigt stressande för minkarna och det leder till en enorm frustration. Detta gör att de utvecklar stereotypa rörelser, beteendestörningar. De börjar springa fram och tillbaka eller vagga med kroppen, eller så snurrar de huvudet runt, runt, runt. Även kannibalism förekommer på minkfarmar, honor som äter sina ungar eller ungar som äter på varandra. Men det finns även kaninuppfödare som föder upp kaniner främst för att användas inom pälsproduktion i vårt land.

Kina är världens största importör av päls och även världens största exportör av färdiga pälsprodukter. Pälsarna från de flådda kropparna säljs via auktioner till internationella uppköpare. Den päls som säljs i Sverige är importerad och pälsen från nästan alla minkar som föds upp exporteras.

Vill man ändå bära något varmt, mjukt och fluffigt och känna sig trendig så finns det i dag också många fina plagg och detaljer i syntetiska ”päls”-material – fuskpäls om man nu vill känna sig lite djuriskt i sin outfit. 
Uttrycket att få någons blod på sina händer betyder att man blir medskyldig till en individs död – man får alltså bildligt talat den individens blod på sig, precis som den som faktiskt hade ihjäl den.

Köper man päls bidrar man inte bara till den industrin utan också möjliggör att dent får fortsätta. Och får också indirekt djurets eller djurens död på sitt samvete. Vi kan och bör därför alla göra aktiva och medvetna val med de kläder vi köper och bär och säga nej till päls. Hur gör du?