Energi · På gång

På gång

I dag, torsdag, visar Fältbiologerna filmen Skogen, i en digital sändning.

11–22/11 Stockholms internationella filmfestival, den 31:a i ordningen, blir i år en hybrid festival med både fysiska och digitala filmvisningar genom tjänsten Festival on demand. 75 kvalitetsfilmer från världens alla hörn presenteras under festivalen.

Transgender awareness week

13–19/11 Transgender awareness week inträffar andra veckan i november. I Göteborg arrangerar bland andra Reclaim Pride en temavecka med digitala föredrag, panelsamtal, workshops och minnesstunder.

Stora journalistpriset

16-20/11 Stora Journalistpriset korar en vinnare om dagen fram till på fredag.

Om skogen

19/11 Fältbiologerna visar filmen Om skogen genom en digital sändning. I dag återstår mindre än 10 procent av Sveriges ursprungliga skogslandskap, allt annat är planterade trädplantage med liten biologisk mångfald. Filmen är regisserad av Peter Magnusson och bygger på tio års arbete med att kartlägga det svenska skogsbruket.

Världsdagen mot barnmisshandel

19/11 I dag uppmärksammas Världsdagen mot barnmisshandel.

Trans day of remberance

20/11 I dag uppmärksammas Minnesdagen för mördade transpersoner.

Barnkonventionsdagen

20/11 I dag är det Barnkonventionsdagen.

Skolstrejk för klimatet

20/11 Skolstrejk för klimatet
Skolstrejk för klimatet fortsätter runt om i landet, men i olika former. Små manifestationer med coronaavstånd eller genom att lägga upp bilder i sociala medier – det finns alla möjligheter att delta.

En vecka fri från våld

23-29/11 En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av organisationerna Unizon och MÄN, för att uppmärksamma vikten av våldsförebyggande arbete med genusperspektiv, tillsammans för att förebygga mäns och killars våld mot kvinnor och tjejer. Seminarium, föredrag och panelsamtal arrangeras över hela landet.

Avslagsmotiveringar i hbtqi-asylärenden

23/11 RFSL arrangerar ett digitalt seminarium om RFSL:s nya rättsutredning om migrationsmyndigheternas hantering av hbtqi-asylärenden. Aino Gröndahl, asylrättsjurist på RFSL och rapportförfattare och Deidre Palacios, förbundsordförande för RFSL medverkar.

Hbtqi-personers rättigheter i Ukraina

23/11 Östgruppen arrangerar ett digitalt samtal om hur den rådande situationen i Krim påverkar hbtqi-personers rättigheter och det civila samhällets arbete. Olena Sjevtjenko, från ukrainska organisationen Insight, berätta om deras arbete och de utmaningar.

Augustprisgalan

23/11 Svenska Förläggareföreningen arrangerar digital Augustgala där årets Augustpris delas ut. Kategorierna är Årets skönlitteratur, Årets faktabok och Årets barn- och ungdomsbok.

Webbföreläsning med Johan Rockström

25/11 Kungliga vetenskapsakademien bjuder in miljövetaren Johan Rockström som ska tala på temat ”Jordens framtid i Antropocen”. Den vetenskapliga slutsatsen är att vi gått in i en ny geologisk epok, Antropocen, där mänsklig aktivitet utgör den helt avgörande påverkan på jordsystemet.

Sveriges mest HBTQI-vänligaste arbetsplats

25/11 Fackförbundet Unionen delar ut pris till Sveriges just nu mest HBTQI-vänligaste arbetsplats. Prisutdelning sker vid ett digitalt medlemsevent.

Internationella dagen mot våld mot kvinnor

25/11 I dag uppmärksammas Internationella dagen mot våld mot kvinnor.