Radar · Utrikes

Larm om våldtäkter och slaveri i palmoljeindustrin

Våldtäkter, sexuella trakasserier och usla arbetsförhållanden.

En ny granskning slår fast att kvinnor som arbetar inom palmoljeindustrin i Indonesien och Malaysia utsätts för våldtäkter, sexuella trakasserier och andra former av övergrepp. Kvinnorna är anställda av företag som har kopplingar till flera av världens mest kända varumärken.

Det är nyhetsbyrån AP som nu larmar om allvarliga missförhållanden efter att ha granskat situationen för kvinnliga arbetare inom palmoljeindustrin i Indonesien och Malaysia.

Granskningen lutar sig främst mot intervjuer som AP har gjort med drygt 30 kvinnor och flickor, spridda över tolv företag i de båda länderna. Vittnesmålen inkluderar grova övergrepp som våldtäkter, sexuella trakasserier och slavliknande arbetsförhållanden.

Blev våldtagen av chefen

En 16-årig flicka vittnar bland annat om hur hennes chef våldtog henne i skogen vid ett palmoljeplantage i Indonesien 2017, något som Al Jazeera nyligen har rapporterat om. Chefen ska därefter ha fört en yxa mot flickans hals och sagt till henne att inte berätta för någon.

En annan kvinna berättar om hur hon under två graviditeter tvingades bära redskap och material som vägde långt över hennes egen kroppsvikt. Under båda graviditeterna drabbades hon av missfall.

Vittnesmålen som AP har samlat in styrks också av ytterligare 200 intervjuer som nyhetsbyrån har gjort med aktivister, andra arbetare, myndighetspersoner och advokater. De bekräftar ytterligare att övergreppen sker på regelbunden basis.

Usla arbetsförhållanden

Enligt AP:s granskning har flera av kvinnorna i både Indonesien och Malaysia jobbat på plantagen i generationer, vissa från att de var barn.

Arbetsförhållandena beskrivs som usla. Arbetarna tvingas bland annat jobba barfota i tät djungel, spendera timmar i midjedjupt vatten som förorenats av kemiska bekämpningsmedel, arbeta utan skyddsutrustning och ingå avtal som daglönare, utan några som helst förmåner.

– Nästan varenda plantage har problem som kan relateras till arbetsmiljön, säger Hotler Parsaoran från den ideella människorättsorganisationen Sawit watch, till Al Jazeera.

Han fortsätter:

– Men arbetsförhållandena för kvinnor är betydligt värre än för män.

Palmoljan kopplas till världskända varumärken

Sett världens alla vegetabiliska oljor är palmoljan en av de absolut vanligaste. Det förekommer i en lång rad produkter som konsumenter använder dagligen, allt från margarin, kakor och godis till smink, tvål och tvättmedel. Och ändlöst mycket mer.

Produktionen av palmolja ökar dessutom. Enligt siffror från Världsnaturfonden (WWF) uppgår den årliga produktionen till 70 miljoner ton. Mer än 85 procent av det produceras i just Indonesien och Malaysia. WWF uppger också att produktionen av palmolja väntas fördubblas inom tio år.

I sin granskning har AP följt hela kedjan. Genom att granska tullregister, innehållsförteckningar och register från producenter och handlare har man kunnat dra en rät linje från plantagen och fabrikerna till flera av de stora västerländska varumärkena.

L’Oréal och Unilever, sistnämnda äger bland annat Dove, är några av de stora aktörer som nämns i AP:s granskning. Båda aktörerna har svarat på kritiken och menar att de verkar för att förbättra situationen för kvinnor inom palmoljeindustrin.

Inhemska myndigheter blundar

I flera fall har flickor och kvinnor som utsatts för övergrepp anmält händelserna till landets myndigheter.

Fallet med den 16-åriga flickan, som våldtogs av sin chef på ett plantage i Indonesien, anmäldes till exempel till polisen. Men enligt AP:s granskning lades utredningen ner med hänvisning till att det inte fanns tillräckligt med bevis. 

AP skriver vidare i sin granskning att man hört flera liknande historier från både mindre och större plantage i både Indonesien och Malaysia.

De indonesiska myndigheterna erkänner dock för AP att man är medvetna om att det förekommer övergrepp på palmoljeplantagen. De malaysiska myndigheterna menar däremot att man överhuvudtaget aldrig har mottagit några klagomål från plantagens kvinnliga arbetare.

Läs mer: Här kan du ta del av hela AP:s granskning