Radar · Miljö

FN: ”Hunger är upprörande i vår värld av rikedom”

FN:s generalsekreterare António Guterres är upprörd över att människor svälter trots allt överflöd.

Enligt siffror från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har 690 miljoner människor inte tillräckligt att äta och vid årets slut riskerar ytterligare 130 miljoner undernäring.

– Hunger är upprörande i vår värld av rikedom, sa António Guterres, generalsekreterare i FN, vid ett möte med FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (WFP), och betonade den viktiga rollen som livsmedelssäkerhet spelar för att cementera freden.

Vid mötet lovordade António Guterres WFP, mottagaren av årets Nobels fredspris, för att leverera mat till ”de mest avlägsna platserna, i de farligaste situationerna, i de mest utmanande sammanhang”, med stort engagemang, generositet och kompetens.

Antalet människor som står inför svält har i år fördubblats i världen på grund av en ”dödlig kombination av militära konflikter, ekonomisk nedgång, extremt väder och så ovanpå detta pandemin”, berättade David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram.

WFP upprepade varningarna om en akut hungerkris där situationen snabbt kan leda till svält i Burkina Faso, nordöstra Nigeria, Sydsudan och Jemen.

Befolkningen i de fyra områdena lider redan nu brist på mat, samtidigt ökar de militära konflikterna som en konsekvens av matbristen enligt WFP. Det leder till en minskad möjlighet för humanitära organisationer att hjälpa. Matosäkerheten börjar nu bli akut i flera länder i världen, bland annat Venezuela, Afghanistan och Zimbabwe.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV