Radar · Utrikes

Fler EU-sanktioner mot Belarus

Oppositionella demonstranter i Belarus huvudstad Minsk.

Fler personer och även företag och organisationer kommer att drabbas av EU-sanktioner när medlemsländerna skärper tonen mot Belarus. Oron är samtidigt stor för utvecklingen i Etiopien.

Ett ytterligare sanktionspaket mot Aleksandr Lukasjenkos regim i Minsk diskuterades av EU-ländernas utrikesministrar vid ett webbmöte på torsdagen.

– Vi var eniga i kritiken mot regimens fortsatta våld. Det fanns brett stöd för att fortsätta med ett tredje sanktionspaket, berättar utrikesminister Ann Linde (S) på en pressträff efteråt.

Vilka personer, organisationer och företag som kan åläggas visumförbud och frysta tillgångar ska nu redas ut på tjänstemannanivå.

– Man måste göra en ordentlig rättslig genomgång. Är de här personerna de som vi tror det är? Vad är det de har gjort? Och så vidare, förklarar Linde.

Belarus ska enligt planerna arrangera ishockey-VM i vår tillsammans med Lettland, som dock aviserat att man inte längre vill samarbeta med grannen. Någon diskussion om ishockeyn fördes dock inte på torsdagens möte.

Oro för Etiopien

Däremot talade utrikesministrarna bland annat om läget i Etiopien och konflikten mellan centralregeringen och den lokala ledningen i Tigray.

– Vi är väldigt oroliga för det som händer i Tigray och att man får så mixade signaler om vad det faktiskt är som händer och vilka stora geopolitiska konsekvenser som det här kan få, säger Linde.

Under torsdagen och fredagen ska hon diskutera läget på telefon med utrikesministrarna i både Etiopien och grannlandet Eritrea.

Och självklart i det här sammanhanget så när jag talar med Eritrea så tar jag alltid upp (den långtidsfängslade svensk-eritreanske journalisten) Dawit Isaac, säger Linde.

USA och Mellanöstern

Även relationen till USA diskuteras av EU:s utrikesministrar under torsdagen.

– Jag hoppas verkligen att den transatlantiska relationen och EU-USA-samarbetet kan bli mycket närmare med en (Joe) Biden-administration, säger Linde.

Liknande åsikter kommer från palestiniernas utrikesminister Riyad al-Maliki, som också hördes av EU-kollegorna under torsdagen.

– De är ju också väldigt förhoppningsfulla om det, säger Ann Linde.

Fakta: EU-sanktioner mot Belarus

EU hade i många år omfattande sanktioner mot en rad personer, organisationer och företag i Belarus, men lättade på dem under 2016 i hopp om en mer demokratisk utveckling.
Regimens hårdföra agerande kring presidentvalet i augusti i år har dock lett till nya sanktioner, införda i två omgångar.
Totalt har 55, däribland diktatorn Aleksandr Lukasjenko själv, ålagts inreseförbud till EU och en frysning av eventuella tillgångar i unionen.
Sedan tidigare kvarstår även sanktioner mot fyra personer som anklagas i inblandning i politiska försvinnanden under 1990-talet.