Radar · Integritet

Rocka sockor för rätten att vara olika

Initiativet "Rock your socks" kommer från USA och genom att ta på dig olika strumpor på lördag slår du ett slag för människors rättigheter och lika värde.

FN har utlyst den 21 mars till Världsdagen för Downs syndrom för att personer med Downs syndrom nästan alltid har tre exemplar av kromosom nummer 21.

Varför rockar vi just sockor? Svenska downföreningen förklarar på sin webbplats: ”Jo, för att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra. Att rocka sockorna innebär alltså att vi ’rockar våra kromosomer’.”

Ett par dagar före Rocka sockor-dagen släpper Sophie Dow, grundaren till Salvesen Mindroom-stiftelsen som stöttar barn och familjer som lever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, ljudboken När livet inte följer manus.

Det är berättelsen om dottern Annies uppväxt och föräldrarnas kamp för en diagnos, beskriver Dow, och ”för ett värdigt och innehållsrikt liv och alla andra funktionsvarierade hjärnors lika värde”.

Ljudboken, som utkom på papper 2018, är inläst av Sophie Dow men även Annie och författaren Märta Tikkanen medverkar. Tikkanens Sofias egen bok – en bok om MBD-barn, i dag kallat ADH eller ADD, inspirerade Dow.