Radar · Miljö

Riksdagen klubbar flygstöd i dag

Svenska flygföretag ska kunna få statliga kreditgarantier för att kunna klara coronakrisen.

Riksdagen beslutar i dag om stöd för det krisdrabbade flyget.
Ett tjugotal flygföretag omfattas.

Den extra ändringsbudget som riksdagen ska besluta om innebär att regeringen bemyndigas att under 2020 ställa ut kreditgarantier om högst 5 miljarder kronor för lån till flygföretag. Av den summan är 1,5 miljarder öronmärkt för SAS.

Förslaget innebär att staten garanterar de lån som flygföretagen får från kommersiella banker.

Ett villkor är att företaget den 1 januari 2020 hade ett svenskt tillstånd att bedriva kommersiell verksamhet inom luftfart och som har sin huvudsakliga verksamhet eller sitt säte i Sverige.

Ett tjugotal flygföretag bedöms omfattas. Av dessa bedriver en handfull företag i dag reguljär linjefart, står det i budgetförslaget. Övriga bedriver till exempel ambulansflyg eller helikopterverksamhet.

Kreditgarantier får bara ställas ut om det finns försäkringar om att lånebeloppet inte används till annat än att undvika en konkurs. Vinstuttag eller bonusprogram får inte förekomma.

En garantiavgift ska tas ut för att finansiera statens risk och administrativa kostnader.

Kreditgarantierna måste anmälas till och godkännas av EU-kommissionen.
Kommissionen har gjort en tillfällig justering i riktlinjerna för statsstöd till flygföretag. Justeringen innebär att medlemsstaterna kan lämna breda och flexibla statliga stöd för att stödja företag i nuvarande situation, enligt budgetförslaget.