Radar · Migration

Ingen tillåts resa – förutom till Afghanistan

Aktivister demonstrerar utanför Migrationsverkets lokaler i Märsta för att försöka stoppa en väntad utvisning av ett 50-tal personer till Afghanistan.

Inreseförbudet till EU och Schengen har beskrivits som ett historiskt beslut. Efter att afghanska myndigheter satt stopp blir det även svårt att verkställa utvisningar från Sverige. Men Syre kan berätta att Migrationsverket trotsar alla rekommendationer – afghaner omfattas inte av reseråden.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg är beslutet att stoppa inresor till Sverige exceptionellt. Beslutet träder i kraft i dag torsdag den 19 mars och gäller i 30 dagar framåt.

– Det är en exceptionell åtgärd som inte ska vara längre än nödvändigt, säger Damberg enligt SVT. 

UD avråder samtidigt från alla icke-nödvändiga resor utomlands, allt för att minska spridningen av coronaviruset. UD:s rekommendationer är inte svåra att förstå, för den som läser dem:

”Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder”, skriver UD på sin hemsida.

Avrådan gäller för tillfället till den 14 april.

Svårare att deportera

Polisen har i ett pressmeddelande meddelat att det blir svårare att genomföra deportationer nu, eftersom coronaviruset påverkar möjligheterna att skicka ut någon från Sverige. Bland annat på grund av begränsade reguljära flyg. Men framför allt blir det näst intill omöjligt för Sverige att deportera då flera länder, däribland Afghanistan, har markerat och sagt att de inte kommer acceptera att deras medborgare skickas tillbaka från Sverige och Europa.

Migrationsverket kommenterar också återvändandet med anledning av coronaviruset:

”Migrationsverket arbetar med självmant återvändande, och det arbetet fortsätter i den mån det går. Arbetet påverkas av inställda resor och färre tillgängliga transporter, men myndigheten har inte stoppat återvändandet”, skriver Migrationsverkets presstjänst i ett mejl skickat till Syre.

Men enligt uppgifter till Syre verkar Migrationsverket trots  detta fortsatt planera att skicka afghaner tillbaka. Även om Afghanistan sagt att de inte kommer acceptera några återvändande på grund av coronaviruset, UD:s avrådan samt inreseförbudet.

Bokad resa på måndag

I ett sms skickat med Migrationsverket som avsändare skriver de till Mojtaba Rezai att han ska återvända till Afghanistan på måndag. Meddelandet skickades idag, klockan 10.53 den 19 mars:

”Hej, din resa är bokad från Köpenhamn till Kabul via Dubai den 23 mars 2020. Du ska komma till Agnesfridsvägen 111 i Malmö kl. 11.30. Du får lov att ta med dig 30 kg i bagage. Med vänlig hälsning, namn på handläggaren, Migrationsverket,” står det i meddelandet som Syre tagit del av.

Syre ringer upp den aktuella handläggaren för att fråga om meddelandet och det faktum att det råder inreseförbud i EU och Schengen, samt UD:s avrådan. Handläggaren svarar att hen saknar befogenhet att kommentera några ärenden.

– Jag tror du måste vända dig till pressansvarig på Migrationsverket.

Men det är du som står som avsändare på smset?

– Jag kan tyvärr inte svara på det här, jag får inte lov att svara på det här.

Men det stämmer att ni då fortfarande planerar att återsända människor, trots coronaviruset?

– Jag kan inte svara på det. Du får vända dig till presstjänsten.

Orolig för att förlora vårdnaden

När Syre ringer upp Josefine Martinez, Mojtaba Rezais sambo, uttrycker hon stor oro. Paret har ett tre månader gammalt barn och på grund av hennes historia är hon orolig för att hon inte kommer kunna ta hand om barnet ensam:

– Vi har prövat allt. Om de utvisar honom finns en risk att socialen tar vårt barn, säger Josefine Martinez.

Den som har fått avslag på sin asylansökan eller befinner sig utanför Sverige kan enligt Utlänningslagen ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning till någon i Sverige. Om anknytningen är stark eller om personen har barn som är svenska medborgare och är extra beroende av dem kan personen beviljas att ansöka om anknytning utan att lämna Sverige, vilket annars är regeln.

Återvändandet anses av Migrationsverket vara frivilligt – men enligt Mojtaba Rezai och Josefin Hernandez har han ”absolut inte” skrivit på något papper om att han återvänder frivilligt.

Dyra deportationer

Riksrevisionen presenterade i dag en utredning om utvisningarna. Kostnaden har skenat i förhållande till effektiviteten. Mellan åren 2016 till 2018 ökade kostnaden per verkställd utvisning från 48 000 till 97 000 kronor.

Riksrevisionen föreslår att regeringen ser över de inblandade myndigheterna, Migrationsverket, Polisen och Kriminalvården, och ansvarsfördelningen.

– Verksamheten når ungefär samma resultat som under 1990-talet, trots att samhället lägger allt mer resurser på den. Även om det finns förklaringar till delar av kostnadsökningarna går det inte att dra någon annan slutsats än att effektiviteten har stora brister, säger riksrevisor Helena Lundberg till Dagens Juridik.