Radar · Migration

Fyra år efter avtalet med Turkiet – EU ska ge mer pengar

Fyra år efter EU:s avtal med Turkiet är situationen på de grekiska öarna ohållbar.

Turkiet hotade länge med att öppna gränsen för nära fyra miljoner flyktingar. Den 27 februari gjorde Erdogan slag i saken och trotsade då avtalet med EU från i mars 2016. Nu får Turkiet mer pengar från EU för att ta hand om flyktingarna i landet, underförstått för att de inte ska ta sig till EU.

I mars 2016 ingick EU och Turkiet ett avtal. Sedan den 20 mars 2016 har Turkiet stoppat flyktingar som försöker ta sig till Grekland via både havet och landgränsen. För det har de fått sex miljarder euro.

Imorgon är det fyra år sedan avtalet trädde i kraft, efter att ha signerats den 18 mars. När avtalet nu fyller fyra år fortsätter protesterna mot dess konsekvenser. Legal Centre Lesbos, som erbjuder juridisk hjälp till flyktingar på Lesvos, skriver i en uppdatering att avtalet varit giftigt för rättssäkerheten och dödligt för flyktingar. Tillsammans med över 30 andra grupper som hjälper flyktingar har de skrivit under ett upprop för att stoppa avtalet och inhuman politik.

Sedan Turkiet den 27 februari beslutade sig för att öppna gränsen har flyktingar samlats längs gränskorsningen mot grekiska Evros. Tårgas, skott och vattenkanoner har avfyrats, och avfyras som nyhetsbyrån AP rapporterar om, fortfarande.

"Kom inte hit"

Budskapet har varit glasklart sedan den 27 februari: EU vill inte ha en upprepning av 2015, som i sin tur ledde till EU-Turkiet-avtalet. EU vill inte se fler flyktingar anlända till sina medlemsländer. Därför ska EU nu ge Turkiet mer pengar för att fortsätta ta hand om flyktingar och migranter i landet. Summan är ännu inte bestämd, skriver The Guardian.

Frankrikes president Macron, den brittiska premiärministern Johnson, Tysklands förbundskansler Merkel och den turkiska presidenten Erdogan diskuterade i tisdags villkoren för ett nytt flyktingavtal över telefon.

Grekland har i stort fått stöd från EU de senaste veckorna – även om bland annat EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson uttryckt att rätten till asyl, som Grekland också stoppat, måste ges till de som korsar.

Människorättsorganisationer, bland annat Human rights watch, har fördömt Greklands inhumana metoder och uppmanat EU att göra detsamma. Och dela på ansvaret för de skyddsbehövande.