Radar · Nyheter

Corona på förvaret i Märsta – oron växer

Under onsdagen rapporterades det första kända coronafallet på förvaret i Märsta utanför Stockholm, där minst en person i riskgrupp befinner sig.

Efter att en person bekräftats smittad av corona på förvaret i Märsta växer nu oron på avdelningen. Ytterligare två personer har visat symptom och isolerats. Migrationsverket menar dock att verksamheten kommer kunna fortlöpa som vanligt.

Under onsdagen rapporterades det första kända coronafallet på förvaret i Märsta utanför Stockholm. Ytterligare två personer visade symptom. De har alla tre isolerats på avdelningen. Syre har pratat med en person som är i kontakt med en av de förvarstagna som har en allvarlig hjärtsjukdom, och därmed tillhör en riskgrupp. Oron för att coronaviruset ska sprida sig inne på förvaret växer nu.

Enligt Migrationsverkets pressmeddelande har dock den ansvariga smittskyddsläkaren gjort bedömningen att verksamheten på förvaret kan fortsätta som vanligt. De tittar just nu på bästa sätt för att kunna ”upprätthålla verksamheten, både med hänsyn till personal och andra förvarstagna”.

I och med att deportationerna officiellt har pausats kan polisen behöva släppa en del personer som sitter i förvar, om det saknas lagstöd för att hålla dem fortsatt inspärrade. Kapitel 10 i utlänningslagen reglerar när en person från ett annat land än Sverige får hållas i förvar.

”Varje ärende bedöms individuellt för att se om det finns lagstöd för att hålla en utlänning förvarstagen eller inte, så något generellt svar hur många som ev. berörs i olika scenarier går inte att ge”, skriver polisens pressekreterare i ett mejl till Syre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV