Radar · Arbetskritik

Spårvagnstrafiken skyddsstoppas i Göteborg

All spårvagnstrafik i Göteborgs skyddsstoppas.

(UPPDATERAD) All spårvagnstrafik i Göteborgs skyddsstoppas från och med klockan 15 onsdag. Stoppet skjuts fram ett dygn. Skyddsombuden hävdar att arbetsgivaren och huvudmannen inte genomfört tillräckliga skyddsåtgärder för spårvagnsförarna mot coronaviruset.

Bland annat tvingas förarna åka i fullsatta vagnar på schemalagda resor i tjänsten och kan inte välja att skydda sig mot smitta.

– Alla förarhytter är inte täta. Det har pågått sedan mitten på mars, men det händer ingenting, säger Johan Kanmert, skyddsombud och ledamot i sektion Trafik, Kommunal Väst till TT.

Parterna har nu satt sig i förhandlingar för att se om man de kan hitta en lösning.

– De vill ha ett avspärrningsområde runt förarhytten på grund av smittorisken för corona. Vi har gjort det på bussarna men inte på spårvagnarna för vi har gjort bedömningen att framdörrarna är en viktig utrymningsväg på spårvagnarna, säger Annette Johansson, kommunikationschef på Göteborgs spårvägar.

– Vi har fört en dialog och tittar på olika lösningar. Enligt oss pågår den dialogen.

Antalet skyddsstopp har ökat dramatiskt under coronakrisen. I en sammanställning från början av maj konstaterades att det begärts 76 skyddsstopp på mindre än tre månader, jämfört med 70 skyddsstopp under 2019. Den främsta orsaken är att det saknas skyddsutrustning, men även andra skyddsaspekter har lyfts fram.